MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pizzę

Anna Sobisz
Pizza z szynką, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem zielonym, bazylią
Pizza z szynką, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem zielonym, bazylią Anna Sobisz
Na brak pizzeri nie możemy narzekać, znajdują się one niemal za każdym rogiem. W swoim menu mają mnóstwo propozycji. Czasami jednak nie spełniają one naszych oczekiwań, lubimy coś zmieniać. Dlatego ostatnio postanowiłam wykorzystać mój piecyk i zrobić pizzę w domu.

Niestety nie jest w 100 proc. moja, z powodu braku czasu ciasto kupiłam w sklepie. Codziennie rano szykują nowe porcje, za gotowe ciasto zapłaciłam 1,50 zł. Dla tych, którzy chcą spróbować zrobić ciasto samemu podam podstawowy przepis. Mam nadzieję, że wyjdzie Wam ono perfekcyjne.

Składniki na ciasto i przygotowanie:

Dwie i pół szklanki mąki tortowej
Pół szklanki mleka (letniego)
Pół szklanki wody (letniej)
Jedna łyżeczka oleju roślinnego
Szczypta soli

Wsypujemy mąkę do miseczki. Rozdrabniamy drożdże w szklance i zalewamy letnim mlekiem i wodą- musimy mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy rozpuszczone drożdże do miseczki z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość przez 15 minut rozrabiamy. Ciasto jest dobrze rozrobione, gdy nie przykleja się do dłoni i nie jest za suche, musi się łatwo formować. Tak wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Gotowe ciasto formujemy i układamy. Ja użyłam papieru do pieczenia, ale można też blachy. Niestety nie miałam wałka, więc miałam troszkę trudniejsze zadanie, na szczęście jakoś sobie poradziłam i mniej więcej uzyskałam taki kształt, jaki planowałam. Ciasto posmarowałam koncentratem pomidorowym, następnie ułożyłam ser, szynkę, pomidory, ogórek zielony, bazylię i jeszcze raz ser. Kwestia tego, z czym chcecie pizzę. Może ona być z tuńczykiem, kurczakiem, dobra też jest z krewetkami. Warzywami też możecie się bawić i dokładać do woli. Nagrzewamy piecyk do 200 stopni i pieczemy pizzę przez 20 min.

Zapewniam, że pizza będzie genialna i sto razy lepsza niż z pizzeri!

Smacznego.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska