Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kaczkę Eli Stróżyńskiej spod Gubina, uczestniczki programu MasterChef Polska

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Ela Stróżyńska, uczestniczka MasterChef podzieliła się swoim przepisem na kaczkę.
Ela Stróżyńska, uczestniczka MasterChef podzieliła się swoim przepisem na kaczkę. MasterChef Polska / TVN
Ela Stróżyńska z Grochowa (gmina Gubin) bierze udział w 11. edycji programu MasterChef Polska. Uczestniczka dzieli się swoim przepisem na kaczkę z purée jabłkowo-kalafiorowym z serem i grillowanymi szparagami.

Elę Stróżyńską z Grochowa pod Gubinem przedstawiliśmy szerzej w jednym z poprzednich materiałów. 29-latka bierze udział w 11. sezonie programu MasterChef Polska, gdzie pokazuje swoje nieprzeciętne umiejętności kulinarne. Rozmawialiśmy z Elą na temat udziału w programie. Wywiad znajdziecie w poniższym linku:

Przepis na kaczkę autorstwa Eli Stróżyńskiej

Ela Stróżyńska, uczestniczka MasterChefa z Grochowa podzieliła się swoim przepisem na kaczkę z purée jabłkowo-kalafiorowym z serem i grillowanymi szparagami. Poniżej przedstawiamy jak przyrządzić taką kaczkę:

Kaczka z purée jabłkowo-kalafiorowym z serem i grillowane szparagi

Składniki
purée:

  • 1,5 jabłka
  • 100 gram kalafiora
  • 100 gram sera
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 ml wody

kaczka:

  • pierś z kaczki,
  • 2 szczypty soli,
  • 100 gram masła,
  • tymianek,

szparagi:

  • 4 szparagi,
  • szczypta soli,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka masła

chips:

  • 200 gram sera długo dojrzewającego

Przygotowanie

purée:
Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekanej kalafior, zalewamy śmietanką i wodą, a następnie gotujemy do miękkości. Przekładamy do blendera, dodajemy masło, ser i mielimy na gładką konsystencję.

kaczka:
Kaczkę nacina my w kratkę od strony skóry. Solimy, pieprzymy, smażymy na suchej patelni po 7 minut z każdej strony. Odstawiamy do odpoczynku.

szparagi:
Odcinamy główki od szparag. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy szparagi, solimy i wyciągamy gdy będą al dente.

chips:
Ser trzemy na tarce na małych oczkach, formujemy na blasze i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Wykładamy purée na talerz, układamy pokrojoną w plastry kaczkę, układamy szparagi i dekorujemy chipsem z sera.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska