Zapraszamy do kuchni "Gazety Lubuskiej". Na www.gazetalubuska.pl/kuchnia znajdziesz wiele przepisów od naszych Czytelników. Dołączcie do nich. Na Państwa przepisy i porady kulinarne czekamy pod adresem: [email protected]
Opublikowane nagrodzimy książką kulinarną.
Klasyczny romans, czyli mascarpone z kawą
Składniki: 500 g sera mascarpone (do kupienia w marketach), 4 jajka, 150 g cukru pudru, 100 g amaretto, 1 op. biszkoptów podłużnych, 100 ml mocnej kawy, 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie: przygotować 150 ml mocnej kawy, wystudzić, przecedzić, dodać amaretto. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem z dodatkiem kryształków wanilii, połączyć delikatnie mieszając z mascarpone. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Biszkopty moczyć w kawie z amaretto i układać w tortownicy, przekładając kolejne warstwy masą z jaj i mascarpone. Podawać posypane mieloną kawą z dodatkiem wiśni.
Porcja dla dwóch, czterech osób
Czas przygotowania: 30 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?