MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na czeski bakaliowiec

(big)
Ewa Szczerbakowicz dużo czasu poświęca pracy. Potrafi jednak znaleźć czas na pieczenie ciast.
Ewa Szczerbakowicz dużo czasu poświęca pracy. Potrafi jednak znaleźć czas na pieczenie ciast. fot. Beata Igielska
Kiedy gościom naprawdę smakuje ciasto? - Gdy proszą o dokładkę i o przepis - twierdzi Ewa Szczerbakowicz, dyrektorka podstawówki w Bledzewie.

Jej kulinarny hit to czeski bakaliowiec, który zawsze się udaje.

Pani Ewa przyznaje, że nie ma wiele czasu na gotowanie, ale lubi zaskoczyć gości smacznym ciastem. - Czasem, gdy bardzo się staramy, ciasto nie wychodzi, jakby chciało nam zrobić na złość. Na szczęście nie dotyczy to bakaliowca. Zawsze się udaje, ale jest pracochłonny - mówi pani Ewa.

Dodaje, że ciasto nie należy do tanich, bo ma mnóstwo składników, ale jest tak smaczne, że na każdym robi wrażenie. - Recepturę opracowałam z dwóch przepisów: na tzw. ciasto czeskie i na orzechowiec. Pierwszy dostałam od koleżanki jeszcze w średniej szkole, drugi trochę zmodyfikowałam, bo dorzuciłam sezam. Mieszanka świetnie się sprawdziła, bo goście proszą o przepis. I o dokładkę - mówi ze śmiechem pani Ewa.

Czeski bakaliowiec

Składniki:

na ciasto

  • - ¾ kg mąki,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 3 jaja,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 5 łyżek miodu;

    na masę bakaliową
  • 10 dag cukru,
  • 18 dag margaryny,
  • 2 szklanki bakalii (orzechy włoskie i laskowe, migdały, sezam);

    na masę budyniową
  • 1,5 l słodkiego mleka,
  • kostka masła,
  • po 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej i pszennej,
  • 30 dag cukru,
  • cukier waniliowy;

    do przekładania
  • dżem z czarnych porzeczek lub śliwkowy (ważne by był kwaskowaty)

    Przygotowanie:

  • ciasto: roztapiamy margarynę z tłuszczem. Zagniatamy z resztą składników na ciasto, które następnie dzielimy na 3 równe części. Każdą tak samo rozwałkowujemy, najlepiej na papierze do pieczenia ciast. Na jednym z kawałków rozprowadzamy gorącą masę bakaliową. Każdy kawałek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy osobno aż do zarumienienia się. Gdy wystygną, układamy je warstwami: ciasto, dżem, masa budyniowa, ciasto, dżem, masa budyniowa, ciasto z masą bakaliową.

  • masa bakaliowa: na małym ogniu podgrzewamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone bakalie i cukier. Gotujemy mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia.

  • masa budyniowa: gotujemy litr mleka. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i z całości gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy do białości z cukrem. Stopniowo mieszamy z zimnym budyniem.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska