Kiedy gościom naprawdę smakuje ciasto? - Gdy proszą o dokładkę i o przepis - twierdzi Ewa Szczerbakowicz, dyrektorka podstawówki w Bledzewie.
Jej kulinarny hit to czeski bakaliowiec, który zawsze się udaje.
Pani Ewa przyznaje, że nie ma wiele czasu na gotowanie, ale lubi zaskoczyć gości smacznym ciastem. - Czasem, gdy bardzo się staramy, ciasto nie wychodzi, jakby chciało nam zrobić na złość. Na szczęście nie dotyczy to bakaliowca. Zawsze się udaje, ale jest pracochłonny - mówi pani Ewa.
Dodaje, że ciasto nie należy do tanich, bo ma mnóstwo składników, ale jest tak smaczne, że na każdym robi wrażenie. - Recepturę opracowałam z dwóch przepisów: na tzw. ciasto czeskie i na orzechowiec. Pierwszy dostałam od koleżanki jeszcze w średniej szkole, drugi trochę zmodyfikowałam, bo dorzuciłam sezam. Mieszanka świetnie się sprawdziła, bo goście proszą o przepis. I o dokładkę - mówi ze śmiechem pani Ewa.
Czeski bakaliowiec
Składniki:
na ciasto
- ¾ kg mąki,
20 dag cukru pudru,
8 dag margaryny,
3 jaja,
3 łyżeczki sody,
5 łyżek miodu;
na masę bakaliową
10 dag cukru,
18 dag margaryny,
2 szklanki bakalii (orzechy włoskie i laskowe, migdały, sezam);
na masę budyniową
1,5 l słodkiego mleka,
kostka masła,
po 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej i pszennej,
30 dag cukru,
cukier waniliowy;
do przekładania
dżem z czarnych porzeczek lub śliwkowy (ważne by był kwaskowaty)
Przygotowanie:
ciasto: roztapiamy margarynę z tłuszczem. Zagniatamy z resztą składników na ciasto, które następnie dzielimy na 3 równe części. Każdą tak samo rozwałkowujemy, najlepiej na papierze do pieczenia ciast. Na jednym z kawałków rozprowadzamy gorącą masę bakaliową. Każdy kawałek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy osobno aż do zarumienienia się. Gdy wystygną, układamy je warstwami: ciasto, dżem, masa budyniowa, ciasto, dżem, masa budyniowa, ciasto z masą bakaliową.
masa bakaliowa: na małym ogniu podgrzewamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone bakalie i cukier. Gotujemy mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia.
masa budyniowa: gotujemy litr mleka. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i z całości gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy do białości z cukrem. Stopniowo mieszamy z zimnym budyniem.
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl