Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąska z szyneczki w galaretce

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Korzystamy ze skarbnicy wiedzy Zdzisławy Fałat z Kostrzyna. Podajemy przepis na smaczną przekąskę.

Zapraszamy Państwa do kuchni "Gazety Lubuskiej". Najlepsze są sprawdzone przepisy, dlatego nadsyłajcie Państwo swoje doświadczenia kulinarne. Nowe, które dostaniemy i zamieścimy na stronie internetowej lub w wydaniu papierowym, nagrodzimy książką kulinarną.
Piszcie na adres: [email protected]

Ruloniki z szyneczki

Składniki: 8 plastrów szynki, 30 dag mielonej usmażonej wołowiny, cebula, 2 kiszone ogórki, 4 marynowane grzybki, 2 ugotowane jajka, 6 sardynek z puszki, szklanka rosołu, kieliszek białego, wytrawnego wina, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cytryna, pomidor, kilka śliwek z octu, musztarda, sól, pieprz.

Przygotowanie: obrane ogórki, cebulę i grzybki drobno posiekać, połączyć z mięsem, rozdrobnionymi sardynkami i żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą posmarować plastry szynki, zwinąć je w rulony i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą, plasterkami cytryny oraz połówkami śliwek. Zimny rosół wymieszać z białkami i koncentratem pomidorowym, dodać namoczoną żelatynę oraz wino. Ciągle mieszając zagotować na małym ogniu, przecedzić i schłodzić. Tężejącą galaretką zalać przygotowane ruloniki z szynki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska