MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy winne i niewinne

(dal)
Gwiazda telewizyjnego programu kulinarnego wystąpiła z publicznym pokazem w Zielonej Górze, podczas Winobrania
Gwiazda telewizyjnego programu kulinarnego wystąpiła z publicznym pokazem w Zielonej Górze, podczas Winobrania fot. Mariusz Kapała
Gwiazda programu "Po prostu gotuj" zdradza nam swoje przepisy.

Pascal Brodnicki w swoim programie uczy, jak gotować smacznie i modnie. Ostatnio przygotowywał potrawy specjalnie dla zielonogórzan.

- Podstawowymi przyrządami, które w kuchni należy mieć są: komplet noży, ostrzałka do nich i dobra deska - mówił Pascal Brodnicki. - Największy nóż służy do krojenia warzyw. Nóż długi i giętki do filetowania ryb. Mniejszy i bardziej twardy do mięsa. W kuchni warto mieć też mały nóż, który używamy praktycznie do wszystkiego.

Deska do krojenia powinna być duża i drewniana. Jeżeli kupimy nową, warto ją nasączyć oliwą i zostawić na noc. Jeżeli na takiej desce będziemy kroić warzywa albo owoce puszczające kolorowe soki, deska nie zabarwi się. Ważne też, żeby przed rozpoczęciem gotowania wszystkie składniki mieć na stole. Dzięki temu w trakcie przyrządzania potrawy, nie będziemy musieli sięgać po nie do lodówki, czy piwnicy.

Potrawka z kurczaka po myśliwsku z białym winem

1. Pierś z kurczaka kroimy na grubą kostkę, przy okazji kroimy też cebulę.
2. Do garnka wlewamy olej z pestek winogron. Potraw nie należy smażyć na oliwie z pierwszego tłoczenia. Zielona oliwa z pierwszego tłoczenia nadaje się do zup i sałatek, nie do smażenia.
3. Do oleju dodajemy trochę masła - dzięki temu potrawa będzie miała ładniejszy kolor.
4. Pokrojonego kurczaka solimy i pieprzymy, potem wrzucamy po kawałku na patelnię.
5. Dodajemy cebulę, dwa ząbki czosnku, suszone grzyby i przekrojone na pół oliwki.
6. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Najlepiej trzymać gałązkę rozmarynu i palcami przejechać od góry od dołu. Wtedy idealnie ściągniemy wszystkie liście.
7. Siekamy pietruszkę i dodajemy ją na sam koniec.
8. Potem dodajemy śmietanę, może być jak najbardziej tłusta - nawet 36 proc.
9. Kiedy potrawa zaczyna się lekko przypalać, wlewamy do niej białe wino. Mieszamy, dzięki czemu "opalenizna", która powstała na ściankach garnka odejdzie. Trzeba ją zmieszać z potrawą.
10. Dopiero teraz dodajemy surowe pieczarki. One puszczą sok i będą się bardzo dobrze smakowo komponowały.
11. Zamiast oliwek do potrawy można też dodać winogrona.

Zupa na zimno z czerwonego wina z wiśniami na deser

1. Potrawę można jeść na zimno i gorąco.
2. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy butelkę czerwonego wina.
3. Wino musi się mocno ugotować, tak żeby na wierzchu utworzyła się piana.
4. Potem przypalamy zapalniczką wino, dzięki temu alkohol wyparuje, a wino nie będzie takie gorzkie.
5. Dodajemy do wina 2 i pół łyżeczki miodu lipowego albo wielokwiatowego.
6. Potem dodajemy tyle samo cukru pudru i wszystko razem gotujemy.
7. Następnie rozrabiamy mąkę kukurydzianą z wodą i również dodajemy. Na samym końcu wiśnie, mogą być mrożone.
8. Żeby sprawdzić, czy zupa ma dobrą konsystencję, wlewamy ją do głębokiego talerza i ruszamy naczyniem. Jeżeli na ściankach zostaną ślady, konsystencja jest dobra.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska