MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory, papryka i cała reszta

(zka)
fot. Grażyna Zwolińska
Dziś już nie musimy, jak niegdyś Wiesław Michnikowski z Kabaretu Starszych Panów, żegnać się smętnie z pomidorami na długie miesiące.

To samo dotyczy papryki.

Warzywa te są dostępne właściwie przez cały rok. Może nie są tak aromatyczne, jak te wygrzane w słońcu na ogrodowych grządkach i polach, ale jednak. Jeśli połączymy je z cukinią czy kabaczkiem, zjemy smacznie i zdrowo.

Leczo Pani Eli

Składniki:

  • około 75 dag dojrzałych pomidorów
  • tyle samo papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • dwie młodziutkie cukinie
  • trzy cebule
  • podwójna pierś z kurczaka
  • trzy ząbki czosnku
  • duża garść oczyszczonych ziaren słonecznika
  • ostra papryka w proszku
  • pół łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • olej do smażenia
  • sól

    Przygotowanie:

    1. Pierś kurczaka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    2. Pomidory obrać ze skórki (najpierw zanurzając je na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, co znacznie ułatwi zadanie). Pokroić na kawałki, usuwając twardą część przy ogonku.
    3. Papryki przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki (ambitne gospodynie mogą usunąć skórkę także z papryk, wcześniej je piekąc w piekarniku lub opiekając nad gazem).
    4. Cukinie przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Pokroić w talarki lub w kostkę. Młodej cukini nie trzeba obierać ze skórki.
    5. Cebule pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć. Dodać paprykę, pomidory i cukinię. Smażyć, aż poszczególne składniki zmiękną i połączą się ze sobą. Dodać paski z kurczaka. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku i białym pieprzem. Chwilę jeszcze poddusić.
    6. Na osobnej patelni podsmażyć ziarna słonecznika. Wrzucić je do potrawy i wymieszać.

    Podawać z ryżem na sypko lub białym pieczywem.

    Zapiekanka Michała

    Składniki:
  • filet z ryby
  • dwie papryki (żółta i czerwona)
  • dwa pomidory
  • kawałek cukini
  • 40 dag grzybów (najlepiej świeżych z lasu, jeśli uda się je jeszcze uzbierać lub kupić; mogą być też pieczarki)
  • cebula
  • dwie szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • zielona pietruszka
  • świeże lub suszone zioła w zależności od upodobań
  • płaska łyżka mąki r sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

    Przygotowanie:

    1. Filet pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć.
    2. Grzyby oczyścić, pokroić, podsmażyć razem z posiekaną cebulą.
    3. Papryki oczyścić, pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju.
    4. Obrane ze skórki pomidory pokroić w cząstki.
    5. Cukinię pokroić na słupki i delikatnie podsmażyć.
    6. W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym olejem, rozłożyć ugotowany ryż. Na nim położyć kawałki ryby i grzyby.
    7. Wymieszać w kubeczku łyżki mąki z połową szklanki wody i ziołami. Zalać potrawę.
    8. Udekorować kawałkami cukini, papryki i cząstkami pomidorów.

    Zapiekać około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować jeszcze natką pietruszki i np. listkami bazylii.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska