MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Piernikowe ciasteczka

Izabela Lewandowska
sxc.hu
Zapraszamy do przetestowania przepisu nadesłanego na świąteczny konkurs "Gazety Lubuskiej" oraz sieci sklepów Lidl. Nasza czytelniczka, pani Izabela Lewandowska przysłała nam swój przepis na świąteczne piernikowe choinki i gwiazdki

CIASTO:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag masła
- 12 dag miodu
- łyżeczka sody
- 2 jajka
- przyprawa do pierników

Polewa:
- 1/2 margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- łyżka żelatyny
- 3 łyżki gęstej śmietany

LUKIER:
- białko
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny

Do ozdoby:
- posypka i dekoracje cukrowe

PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odkładamy na dobę.
Polewa: żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Podgrzewamy z cukrem, kakao i margarynę, aż składniki się połączą. Nie zagotowujemy. Studzimy, mieszamy ze śmietaną.
LUKIER:
białko ubijamy, mieszamy z cukrem i sokiem
2. Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy 15 minut w temp. 180 C
3. Połowę pierników smarujemy lukrem, resztę polewą. Dekorujemy. Mocujemy wykałaczkami, tworząc choinki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska