CIASTO:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag masła
- 12 dag miodu
- łyżeczka sody
- 2 jajka
- przyprawa do pierników
Polewa:
- 1/2 margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- łyżka żelatyny
- 3 łyżki gęstej śmietany
LUKIER:
- białko
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
- posypka i dekoracje cukrowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odkładamy na dobę.
Polewa: żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Podgrzewamy z cukrem, kakao i margarynę, aż składniki się połączą. Nie zagotowujemy. Studzimy, mieszamy ze śmietaną.
LUKIER:
białko ubijamy, mieszamy z cukrem i sokiem
2. Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy 15 minut w temp. 180 C
3. Połowę pierników smarujemy lukrem, resztę polewą. Dekorujemy. Mocujemy wykałaczkami, tworząc choinki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?