1. Składniki na ok.30 babeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 230 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
2. Krem:
- 600 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.
3. Ponadto:
- precelki
- oczy - białe groszki (np. cukierki korsarze), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
- wiśnie kandyzowane na noski (ja z robiłam z czerwonych M&M i malin)
Udekorować babeczki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?