Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pączki kładzione łyżką (przepis)

(mc)
Pączki kładzione łyżką to propozycja na Tłusty Czwartek od pani Ewy Kołłątaj.
Pączki kładzione łyżką to propozycja na Tłusty Czwartek od pani Ewy Kołłątaj. Fotolia
Ewa Kołłątaj na Tłusty Czwartek proponuje wszystkim pączki kładzione łyżką. I radzi co zrobić, aby nasze słodkości nie piły tłuszczu.

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki maki,
- 2 serki waniliowe (2 x po 125 g),
- 2 cukry waniliowe,
- 2 jajka roztrzepane z cukrem waniliowym,
- 1/2 kostki margaryny (roztopionej),
- nie cała kostka drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- odrobina sody.

Zobacz też: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy

PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z jednym cukrem waniliowym. Gdy urosną, wlać na mąkę i dodać serek waniliowy, jaja i tłuszcz. Wyrobić łyżką na jednolitą gęstą masę.
Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać mąkę, a jeśli zbyt gęste - dolać mleka. Ciasto powinno być takie, jak na racuchy. Dodać 1/3 łyżeczki sody. Zostawić do wyrośnięcia.
Następnie kłaść łyżką na gorący tłuszcz. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Do ciasta i oliwy można dodać łyżkę alkoholu np. wódki, aby ciasto nie piło tłuszczu.

SMACZNEGO!
Ewa Kołłątaj

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska