SKŁADNIKI:
- 3 szklanki maki,
- 2 serki waniliowe (2 x po 125 g),
- 2 cukry waniliowe,
- 2 jajka roztrzepane z cukrem waniliowym,
- 1/2 kostki margaryny (roztopionej),
- nie cała kostka drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- odrobina sody.
Zobacz też: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy
PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z jednym cukrem waniliowym. Gdy urosną, wlać na mąkę i dodać serek waniliowy, jaja i tłuszcz. Wyrobić łyżką na jednolitą gęstą masę.
Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać mąkę, a jeśli zbyt gęste - dolać mleka. Ciasto powinno być takie, jak na racuchy. Dodać 1/3 łyżeczki sody. Zostawić do wyrośnięcia.
Następnie kłaść łyżką na gorący tłuszcz. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Do ciasta i oliwy można dodać łyżkę alkoholu np. wódki, aby ciasto nie piło tłuszczu.
SMACZNEGO!
Ewa Kołłątaj
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?