5/9
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Pająki z karmelem i 0rzechami

Składniki:
· 150g prażonych orzechów pekan
· 240ml śmietanki
· 200g granulowanego cukru
· 170g złotego syrop
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
· 30g niesolonego masła, w kawałkach
· 1/4 łyżeczka soli
· 140g cienkich pasków lukrecji, pociętych na 5cm kawałki
· 170g ciemnej czekolady, posiekanej
· 115g mlecznej czekolady, posiekanej
· Czekoladowe loczki, setki i tysiące, opcjonalnie
Sposób przygotowania
1) Wyłóż 2 tacki papierem do pieczenia i delikatnie popsikaj sprayem do pieczenia.

2) Ułóż na tackach 30 małych kupek orzechów, około 3-4 orzechy każda, w odstępach, co 5cm.

3) Zrób karmel podgrzewając śmietankę na niskim ogniu. Trzymaj na ogniu podczas gotowania cukru.

4) Włóż cukier i złoty syrop do głębokiej patelnie o grubym dnie. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż cukier się stopi. Przestań mieszać, zwiększ ogień i gotuj aż cukier stanie się twardy lub do 157C na termometrze, 7 minut.

5) Do mikstury wmieszaj masło i sól. Stopniowo wlej śmietankę oraz wanilię, uważaj będzie pryskało. Zmniejsz ogień na średni i gotuj dalej, od czasu do czasu mieszając, aż cukier zmieni się w miękką kulę, 118 C na termometrze, jeszcze około 5 minut. Natychmiast zdejmij z ognia i schłodź przez minutę.

6) Wyłóż kilka łyżek stołowych karmelu na kupki orzechów tworząc ciała pająków. Następnie w każdego pająka wsadź po 6 kawałków lukrecji tworząc nogi. Powtarzaj aż skończy się karmel i lukrecja. (przyda się dodatkowa para rąk. Karmel dosyć szybko stygnie. Jeśli stwardnieje, podgrzej na małym ogniu.) Niech pająki schłodzą się przez 15 minut.

7) W tym czasie, włóż czekoladę do średniej żaroodpornej miski. Zagotuj około 2.5 cm wody na głębokiej patelni. Nad patelnią ustaw miskę i rozpuść czekoladę. (można to też zrobić w mikrofalówce)

8) Wyłóż około jedną łyżkę stołową stopionej czekolady na każdego pająka. Posyp setkami lub tysiącami czekoladowych loczków. Odstaw aby całość się schłodziła.

6/9
Odrąbane Paluszki Wiedźmy...
fot. materiały prasowe

Odrąbane paluszki wiedźmy

Odrąbane Paluszki Wiedźmy
Składniki
· 125g zwykłej mąki, plus trochę do wałkowania
· 95g niesolonego masła, pokrojonego na kostki
· 110g dojrzałego sera Cheddar, grubo startego
· 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
· 1 płaska łyżeczka soli
· 1 łyżeczka Lyle’s® Black Treacle
· 1/2 łyżeczki wrzącej wody
· 24 migdały w płatkach

Sposób przygotowania
Podgrzej piekarnik do 190°C/Termoobieg 170°C, 375°F, Gaz 5.
W mikserze mieszaj mąkę i masło przez 20-30 sekund aż wszystko upodobni się do drobnych okruszków chleba.
Dodaj ser, pieprz cayenne oraz sól i mieszaj aż powstanie ciasto.
Przenieś na powierzchnię posypaną mąką i ugniataj aż ciasto stanie się gładkie. Schłodź przez 20 minut.
Wałkuj ciasto na powierzchni delikatnie posypanej mąką tak, aby powstał prostokąt 30cm długości x 13cm szerokości x 5mm grubości (12”x 5”x ¼”) i potnij na 24 paski. Za pomocą noża, przenieś na blachę do pieczenia układając w odstępach. Zaokrąglij czuby każdego paska. Pędzlem posmaruj paski odrobiną wody a z płatka migdała uformuj paznokieć. Włóż Lyle’s Black Treacle do małej miski, wmieszaj pół łyżeczki wrzącej wody oraz za pomocą małego pędzla posmaruj każdy pazur.
Za pomocą małego ostrego noża delikatnie wytnij kształt kłykci i następnie zegnij każdy paluch. Piecz na górnej lub środkowej półce przez 10-12 minut, w połowie zamieniając tacki. Przenieś na stojak, aby się schłodziło.
Paluchy można zrobić z miesięcznym wyprzedzeniem i zamrozić je w zamkniętym pojemniku lub zrobić 5 dni przed i trzymać w pojemniku w lodówce. Wyjąć z lodówki na dwie godziny przed podaniem.

7/9
Niegrzeczne Babeczki...
fot. materiały prasowe

Niegrzeczne babeczki

Niegrzeczne Babeczki
Składniki
· Na babeczki:
· 40g dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej
· 60ml soku ze śliwek
· 105g zwykłej mąki
· 150g granulowanego cukru
· 45g niesłodzonego kakao w proszku
· 1/4 łyżeczki sody
· 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki soli
· 1 duże jajko
· 1 duże żółtko
· 80ml maślanki
· 4 łyżka stołowa oleju roślinnego
· 1/2 łyżeczka esencji waniliowej
· Lukier
· 115g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
· 260g masła orzechowego
· 115g serka kanapkowego, w temperaturze pokojowej
· 500g cukru pudru
· 2 łyżeczki stołowe mleka
· 1 kropla zielonego barwnika spożywczego (opcja)
· Czekoladowe wafle
· Paski lukrecji
· Prażony kokos
· Małe cukierki

Sposób przygotowania
Wyposażenie specjalne: 12 foremek na babeczki z papilotkami
Babeczki:
1) Włóż tackę na środek piekarnika i podgrzej go do 150C/Gaz 2. Włóż papilotki do foremek na babeczki.

2) Włóż czekoladę i sok do miski. Podgrzej w mikrofalówce na niskiej mocy, od czasu do czasu mieszając, aż całkowicie się stopi.

3) Wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól w dużej misce. W innej misce ubij jajko oraz żółtko przez około 3 minuty aż zgęstnieją. Powoli dodaj maślankę, olej, wanilię oraz mieszankę czekoladową. Ubijaj aż wszystko się połączy. Dodaj mieszankę mąki i znowu wymieszaj.

4) Podziel ciasto na foremki, wypełniając je do połowy. Piecz aż wykałaczka wsadzona do babeczki wyjdzie czysta. Około 25 minut. Schłodź babeczki przez 10 minut, następnie wyjmij z foremek.

Lukier:
1) Ubij masło, masło orzechowe oraz serek w dużej misce aż staną się puszyste i lekkie. Powoli dodawaj cukier puder oraz mleko aż lukier stanie się gładki. Jeśli chcesz dodaj barwnik. Wstaw do lodówki aż stanie się sztywne.

Dekorowanie babeczek:
1) Aby zrobić kapelusz czarownicy, na czubku babeczki wytnij kółko. Następnie, nożem, pod kątem, wytnij kształt stożka i wyjmij go. Powtórz z wszystkimi babeczkami.

2) Hojnie nałóż lukier na środek każdej babeczki wypełniając dziurę. Na wierzch połóż wafelek czekoladowy i na nim ustaw stożek wycięty z babeczki tak aby powstał kapelusz.

3) Oczy i nos zrób z cukierków. Włosy z lukrecji i kokosa.

4) Trzymaj w lodówce przez 30 minut przed podaniem.

8/9
Kanapki z Robakami...
fot. materiały prasowe

Kanapki z robakami

Kanapki z Robakami
Składniki
· 6 plastrów boczku, posiekanych
· Jedna paczka długich parówek (osiem parówek) każda pokrojona wzdłuż na 6 pasków
· 3 średnie czerwone i/lub żółte papryki, pokrojone na plastry o grubości ¼ cala. (około 3 szklanki)
· 1 duża czerwona cebula, przekrojona na pół i potem na paski o szerokości ¼ cala. (około 3 szklanki)
· 2 ząbki czosnku, posiekane
· 1/2 szklanki sosu barbecue
· 1/4 szklanki bulionu
· 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
· 1 łyżka stołowa żółtej musztardy
· 1 łyżka stołowa ostrego sosu paprykowego
· 6 bułek do hot dogów
· 12 plastrów provolone (około 6 uncji)

Sposób przygotowania
Smaż boczek na patelni na średnim ogniu, często mieszając przez około 6 minut, aż stanie się chrupki. Przenieś na ręcznik papierowy, aby odsączyć.
Smaż parówki na tej samej patelni w dwóch partiach na średnim ogniu. Mieszaj często aż się zawiną i nabiorą złotego koloru, około 3 minuty. Przenieś na ręcznik papierowy, aby odsączyć. Podgrzej grill.
Usmaż papryki i cebulę na tej samej patelni, często mieszając aż zmiękną, około 8 minut. Dodaj czosnek i smaż, mieszając, aż pojawi się aromat, około 30 sekund.
Wmieszaj sos barbecue, bulion, cukier, musztardę oraz sos paprykowy. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Smaż często mieszając aż sos zgęstnieje, około 1 minutę. Dodaj parówki i gotuj dalej aż dobrze przejdą sosem, około 1 minutę. Zdejmij z ognia.
Jeśli chcesz przypiecz bułki na grillu. Włóż plastry provolone do bułek i grzej około 30 sekund aż się roztopi. Na wierzch daj mieszankę z parówkami i posyp boczkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Majówka w Karczmie Taberskiej i Krumskie Osobowości. Ale się działo, zobaczcie!

Majówka w Karczmie Taberskiej i Krumskie Osobowości. Ale się działo, zobaczcie!

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Zobacz również

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie