Co potrzebne:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg dorodnych pieczarek, najlepiej kupionych pod halą targową
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 2 duże cebule
- 400 ml śmietany 30%
- 25 dag żółtego sera (ostatnio drogi, ale warto się poświęcić)
- 2 łyżki masła, najlepsze by było prawdziwe, ale jak wydaliśmy na ser, to może być i za złotówkę
- przyprawy to też kwestia smaku, polecam: tymianek, wegeta, sól, pieprz, po doraźnej pomocy finansowej możemy rzucić się i kupić bazylię i oregano
Sposób przygotowania:
Ziemniaki trzeba pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Wcześniej można by też je obrać. Śmietanę trzeba wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić około 15 minut.
Pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek puścił sok.
Teraz dodać masło, przyprawy aby zapiekanka miała pożądany smak i razem przesmażyć. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.
Zapiekanka nie musi się idealnie ze sobą łączyć. Nic się nie stanie jak zaraz po nałożeniu rozleci się, i tak jest pyszna. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?