Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowa Sól: pełna dobrej pogody pizzeria Słońce (recenzja)

(omg)
Smakowało.
Smakowało. Olga Klamecka
Klimatyczna pizzeryjka, w której pizzę wypieka się w piecu opalanym drewnem, pełna jest niespodzianek i pyszności.

Lubuskie smaki - musisz tutaj zajrzeć

W Nowej Soli pizzeria Słońce ma wielu amatorów. To jedyna pizza w mieście, którą wypieka się w prawdziwym, opalanym drewnem piecu. Restauracja znajduje się poza ścisłym centrum miasta, dzięki czemu można liczyć na ciszę i spokój nawet pomimo lokalizacji tuż przy ruchliwej ulicy 1-go Maja.
Wystrój lokalu jest nieprzypadkowy - właściciel pizzerii i jednocześnie kucharz jest barwną postacią znaną w mieście, tak więc w Słońcu musiało być wyjątkowo. Pizzeria wygląda trochę jak górska chatka - dominuje drewno, podwieszane u sufitu belki i stanowisko do wypieku pizzy na widoku klientów. Jako że do restauracji wybraliśmy się w słoneczną niedzielę, zajęliśmy jednak miejsce w ogródku przy dużym, wyciosanym z drewna stole. Cały ogródek odgrodzony jest od ulicy płotkiem i wijącym się gęsto bluszczem, więc można liczyć na odrobinę prywatności podczas jedzenia.

Postanowiliśmy spróbować pizzy "Ruccoli" z sosem pomidorowym, serem żółtym, serem gorgonzola, suszonymi pomidorami, rucolą, szynką i przyprawami. Oprócz włoskich placków w "Słońcu" można zjeść także zapiekane makarony. My skusiliśmy się na farfalle z tuńczykiem. Na dania nie czekaliśmy długo, około 20 minut. Luźna atmosfera lokalu jest ściśle związana ze sposobem podawania dań - jedzenie przynosi się na drewnianych, okrągłych podstawach. Do pizzy nie podaje się sztućców, a... chusteczki higieniczne. Zapiekanki zaś są podawane w jednorazowych "keksówkach". Sprawia to, że nie czujemy się jak w sztywnej, eleganckiej restauracji, a bardziej jak u znajomych czy w domu. Pizza "Ruccoli" była dość droga, mała kosztowała 18 zł, ale smak rekompensował cenę - wspaniale wypieczone, chrupiące ciasto, dobrej jakości ser gorgonzola i prawdziwe, świeże liście rukoli na wierzchu - palce lizać! Makaron "kokardki" zapiekany z tuńczykiem kosztował 13 zł. Całość była zapieczona z marchewką, cebulą i nacią selerową pod grubą warstwą sera żółtego. Duże kawałki tuńczyka dobrej jakości były dodatkowym atutem świetnie doprawionego dania. Podsumowując, pizzeria Słońce to dobre miejsce dla tych, którzy chcą w miłej, luźnej atmosferze spotkać się ze znajomymi lub rodziną i zjeść posiłek z wysokiej jakości produktów. Za te dwa dania zapłaciliśmy 31 zł i najedliśmy się tak, że kolację zjedliśmy o wiele później niż zwykle.

Pizzeria Słońce
Nowa Sól
ul. 1 Maja 6
tel. 68 356 25 20
otwarte:
pn-czw 10.00-22.00
pt-sob 10.00-23.00
ndz 10.00-22.00

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska