Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie tylko pierogi są tutaj po byku... (recenzja)

Leszek Kalinowski
Pierogi z soczewicą, kurczakiem, dziczyzną, ze szpinakiem, a może z jagodami albo serem? Wybór jest trudny.
Pierogi z soczewicą, kurczakiem, dziczyzną, ze szpinakiem, a może z jagodami albo serem? Wybór jest trudny. Mariusz Kapała
W cyklu naszych redakcyjnych recenzji odwiedzamy tym razem Po Byku w Zielonej Górze. To miejsce, które warto odwiedzić, jeśli mamy ochotę na rodzinny obiad. Ale nie tylko.

Recenzje lokali w Lubuskiem

Pierogarnia-pizzeria Po Byku znajduje się przy al. Wojska Polskiego 2, tuż przy parkingu za Filharmonią Zielonogórską. Posiada ogródek z parasolami, z którego latem chętnie korzystają klienci. Otoczony jest drewnianym płotkiem, sugerującym, że będzie tu swojsko. I rzeczywiście tak jest. Oryginalny wystrój - ściany malowane sprayem (np. wiejskie babcie siedzą pod płotem z… laptopem na kolanach), zioła na stolikach, dekoracyjne elementy gospodarstwa domowego - sprawia, że czujemy się tu po prostu dobrze. To miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Mamy tu więc kącik do rysowania, tablicę na prace, skrzynię zabawek, przewijak…

Wystrój pasuje do serwowanych tu dań kuchni polskiej. Ale nie tylko, bo pierogarnia niedawno się rozbudowała. W sąsiednim pomieszczeniu znalazł się piec opalany drewnem, dzięki któremu pizza ma specyficzny smak. Ja jednak wybieram pierogi. Bo wybór tu ogromny... Decyduję się na małą porcję (osiem sztuk) pierogów z jagodami (11,90 zł). Po chwili jednak zmieniam zdanie, wezmę cztery ze szpinakiem i fetą, a cztery z soczewicą. Czekam ok. 10 minut. Na stole pojawia się talerz pachnących, gorących pierogów okraszonych tartą bułką. Widać, że zostały ulepione ręcznie, według tradycyjnej receptury. Bardzo mi smakują. Przy okazji zrywam listki bazylii stojącej na stole (można zjeść). I zastanawiam się: może mogłem zamówić tez kilka pierogów z dziczyzną albo z soczewicą, albo kurczakiem i brokułami? Po chwili decyduję się jeszcze na małą porcję spaghetti carbonara (6,90). A może barszcz z uszkami (7 zł) lub rosół (6 zł)? Nie, to przesada.

Otrzymuję po chwili makaron ugotowany w sam raz z białym sosem. Jest pyszny! Czuję się nie tylko najedzony, ale przejedzony.
W Po Byku serwują nie tylko pierogi, makarony, pizze. Możemy zjeść tu wiele oryginalnych potraw ciekawie nazwanych. Np. wyciągnięte kopyta (gulasz wołowy z kopytkami - 14,90 zł), zielonogórska górka (placki ziemniaczane z twarogiem, ogórkami i buraczkami - 13,90 zł), złote cycuszki (kotlety drobiowe w cieście z żółtym serem i kurkumą - 16,90 zł).
Obsługa? Bardzo miła! Lokal czynny codziennie do 23.00, a w piątek i sobotę do 24.00.

Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska