Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młodzież gotuje świąteczne potrawy i podaje nam przepisy

(big)
Gotowanie i pieczenie to nic trudnego - przekonują uczniowie i ich szefowie ze Skwierzyny
Gotowanie i pieczenie to nic trudnego - przekonują uczniowie i ich szefowie ze Skwierzyny fot. Beata Igielska
Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Skwierzynie mają na koncie sporo kulinarnych sukcesów. Specjalnie dla naszych Czytelników przygotowali garść świątecznych przepisów.

Szkolna kuchnia od rana tętni życiem, bo przygotowuje posiłki dla uczniów internatu. Po okiem fachowców zawodu uczą się tu też uczniowie klas gastronomicznych.

- Każdego można nauczyć gotowania i pieczenia. Liczą się dobre chęci, wyobraźnia i odwaga w łączeniu składników - mówi kucharz Łukasz Bożyk. Pięć lat temu skończył szkołę i chętnie dzieli się swoimi umiejętnościami, prowadząc w okolicy warsztaty kulinarne.

Pan Łukasz ma też pod opieką uczniów odbywających praktyki. Jego podopieczni mogą pochwalić się nawet ogólnopolskimi sukcesami. - W konkursie "Gastka 2008" w Poznaniu zdobyliśmy pierwsze miejsce. W cztery godziny przygotowaliśmy świąteczne potrawy - mówią laureaci Marcin Kałuski i Ania Paluch.

Specjalnie dla naszych Czytelników młodzi kucharze przygotowali garść wielkanocnych przepisów. - To naprawdę nic trudnego. Warto spróbować, bo domowe potrawy smakują najlepiej - mówią uczniowie.

SERNIK BEZ SPODU (przepis Łukasza Bożyka)

Składniki: 1 kg twarogu, 1 kostka masła śmietankowego, 2 szklanki cukru, 8 jaj, 2-3 budynie śmietankowe lub waniliowe, garść rodzynek.

Przygotowanie: twaróg, cukier i masło rozcieramy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy żółtka i budyń w proszku. Ucieramy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z ciastem. Dodajemy rodzynki namoczone w gorącej wodzie. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu możemy posmarować lukrem, czyli cukrem - pudrem rozpuszczonym w małej ilości przegotowanej wody.

ŻUR Z PIECZARKAMI (przepis Łukasza Bożyka)

Składniki: 15 dag pieczarek, 1 marchewka, 1 pietruszka, ½ kg wędzonego boczku, po 10 dag szynki, kiełbasy i pieczonego schabu, 2 szklanki żuru, 1,5 l wody, 4 jajka na twardo, ½ szklanki śmietany, sól, pieprz

Przygotowanie: boczek gotujemy, odcedzamy, a do wywaru dodajemy pokrojone pieczarki i warzywa. Gotujemy i trzymamy na ogniu ok. pół godziny. Wlewamy żur, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie gotujemy. Dodajemy śmietanę, pokrojony boczek, kiełbasę i wędliny. Całość mieszamy. Przed podaniem nakładamy na talerze połówki jajek.

JAGNIĘCINA W SOSIE Z WINA (przepis Łukasza Bożyka)

Składniki: 1 kg udźca jagnięcego bez kości, 3 dag orzeszków piniowych, 4 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką, 1 cytryna, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżce posiekanego rozmarynu i tymianku, 2 cebule, 4 suszone figi, 200 ml czerwonego wina, 300 ml bulionu mięsnego, sól, pieprz.

Przygotowanie: mięso oprószamy solą oraz pieprzem. Posiekane orzeszki prażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy skórkę z cytryny, posiekany czosnek, zioła. Całość dokładnie mieszamy, powstałym farszem nadziewamy udziec, zwijamy i obwiązujemy nitką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekamy ok. 20 min. W międzyczasie siekamy figi i cebule. Układamy wokół mięsa, wlewamy wino oraz bulion. Pieczemy ok. 60 min, zmniejszając płomień. Wyjmujemy gorącą pieczeń, sos miksujemy, doprowadzamy do zagotowania i doprawiamy do smaku

MAZUREK WYKWINTNY (przepis Agaty Banickiej)

Składniki: 40 dag masła, 40 dag mąki, 15 dag cukru, 15 dag migdałów w płatkach, po łyżce posiekanych orzechów laskowych, rodzynek sułtańskich, drobno starta skórka z cytryny, konfitura z wiśni, kandyzowane kolorowe owoce, 4 gotowane żółtka, 1 żółtko surowe, 1 całe jajko, szczypta soli; do dekoracji: drobno posiekane kandyzowane owoce, obrane ze skórki migdały.

Przygotowanie: utrzeć miękkie masło mikserem na puszysty krem, wtłaczając jak najwięcej powietrza. Dodać żółtka gotowane i surowe. Ucierać dalej przez kilka minut. Dodać cukier, skórkę cytrynową, posiekane lub zmielone migdały, a na koniec mąkę. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować 2/3 ciasta, wykroić z niego równy prostokąt. Nakłuć widelcem, umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformować wałeczki grubości ołówka, układać na powierzchni placka w ukośną kratkę. Lekko docisnąć, posmarować rozmąconym jajkiem, upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Rozgrzać konfitury, przetrzeć je przez gęste sitko, dodać owoce, rodzynki i posiekane orzechy Nakładać na przemian w kratki na cieście. Wierzch mazurka można udekorować całymi obranymi migdałami, posiekanymi owocami.

KOLOROWA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (przepis Anny Paluch)

Składniki: tacka śledzi w oliwie, po 30 dag pomidorów i ziemniaków, po 25 dag czerwonej i żółtej papryki, puszka białej fasoli, 30 dag ogórków kwaszonych, 6-7 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny, pęczek szczypiorku, pieprz, sól.

Przygotowanie: ugotować ziemniaki, odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. W międzyczasie ogórki, pomidory i paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, a śledzie pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając odsączoną fasolkę. Całość wymieszać, dodać olej i sok z cytryny. Ponownie delikatnie przemieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

DROBIOWE ROLADKI Z PIECZARKAMI (przepis Kamili Urbaniak)

Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, ½ kg pieczarek, łyżka tartej bułki, 2 łyżki gęstej śmietany, duża cebula, 200 ml bulionu z kostki, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie: piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu, dorzucić połowę pieczarek pokrojonych w kosteczkę. Poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z pieczarkami przełożyć do miseczki, dodać łyżkę bułki tartej i przyprawić. Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucić resztę pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć z mięsem. Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut. Rolady przełożyć na półmisek. Do sosu dodać śmietanę, można go też zagęścić płaską łyżeczką mąki. Polać nim mięso. Roladki można też robić z pokrojonej w plastry piersi indyka czy plastrów schabu.

BIAŁA KIEŁBASA PO CELESTYŃSKU (przepis Marcina Kałuskiego)

Składniki: 50 dag białej kiełbasy, 20 dag pieczarek,2 dag mąki, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag groszku konserwowego, natka pietruszki, tłuszcz, sól, pieprz, przyprawa Maggi.

Przygotowanie: Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą. Podgrzewać pod przykryciem przez 10 min. na małym ogniu w temperaturze ok. 90 st. C. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Usmażyć, oprószyć mąką. Wlać śmietanę i zagotować. Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Kiełbasę wyjąć, pokroić na porcje, polać przygotowanym sosem, dusić kilka minut. Podawać z ziemniakami z wody.

BABKA CZEKOLADOWO - CYTRYNOWA (przepis Marty Komendy)

Składniki: po 25 dag mąki, masła i cukru pudru, pół opakowania cukru waniliowego, sok z połówki cytryny, 4 jaja, 4 łyżki kakao, starta skórka z cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z mąką z kakao, drugą z mąką i skórką. Wlać do blaszki najpierw ciemną masę, potem jasną. Piec ok. 60 min. w 180-190 st. C.

WIOSENNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM (przepis Wojtka Hołowińskiego)

Składniki: 5-6 liści kapusty pekińskiej, 10 dag piersi wędzonego kurczaka, ½ czerwonej papryki, 2-3 korniszony, łyżeczka kaparów, 3-4 ugotowane na twardo jajka przepiórcze; na sos: 2 łyżki majonezu, łyżeczka gęstej śmietany, sok z połowy cytryny, sól, biały pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie: składniki podane na sos dokładnie wymieszać. Paprykę i piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać korniszonki pokrojone w plasterki, kapustę pokrojoną w paski oraz jajeczka pokrojone w ćwiartki. Całość wymieszać i polać sosem. Delikatnie przemieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 1-2 godz.

PASZTET WIELKANOCNY (przepis Marka Pawlaka)

Składniki: mięso z 1 królika, 70 dag mięsa gulaszowego z dzika, 30 dag wątróbki drobiowej, 20 dag cebuli, 2 dag czosnku, 3dag słoniny, 5 jaj, 15 dag czerstwej bułki, po 10 dag suszonych śliwek, fig i moreli, sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą. Dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko, dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec w temperaturze 140 st. C przez około 1,5 godziny.

JAJKA FASZEROWANE (przepis Piotra Grzywny)

Składniki: 6 jaj, na farsze: ugotowane mięso, szynka, majonez, chrzan, szczypiorek, sok z cytryny, ogórek, pół czerwonej papryki, pomidor, puszka sardynek lub szprotek w oleju, pół dymki, twarożek naturalny, kawałek pora, sól, cukier i pieprz.

Przygotowanie: Ugotować jaja na twardo, obrać. Każde jajko przeciąć wzdłuż na połowę. Usunąć żółtko, a w jego miejsce nałożyć farsz. Układać na udekorowanym zieleniną i rozdrobnionymi żółtkami półmisku. Farsze: szynkowy - szynkę drobniutko pokroić, wymieszać z żółtkiem i majonezem, przyprawić.; majonezowy - utrzeć 2 ugotowane na twardo żółtka z 2 łyżkami majonezu i dodać posiekany szczypiorek lub szczypior; mięsny - mięso zmielić w maszynce, przyprawić, dodać chrzan i majonez; paprykowy - bardzo drobno posiekany ogórek, pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora wymieszać z majonezem, przyprawić; rybny - dwa żółtka dodać do sardynek lub szprotek z puszki, dodać łyżkę majonezu, przyprawić; pomidorowy - pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć dokładnie miąższ, drobno posiekać, połączyć z żółtkami i majonezem. Każdy farsz przyprawiamy wg upodobań.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska