Piękna, słoneczna pogoda za oknem sprawia, że każdą wolną chwilę chcemy spędzać na świeżym powietrzu. Podczas rodzinnych weekendów za miastem czy dłuższych, wakacyjnych wyjazdów nie zawsze decydujemy się jednak na wyżywienie w miejscu pobytu czy spożywanie posiłków w barach i restauracjach. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie marki Winiary, aż 47 proc. mieszkańców lubuskiego podczas urlopu samodzielnie przygotowuje posiłki. W ich przyrządzenie angażują się nie tylko kobiety, we wspólnym gotowaniu podczas wakacyjnych wyjazdów uczestniczą też lubuscy mężczyźni (65 proc.) i dzieci (15 proc.). Badanie pokazało także, że rodzinne przygotowywanie potraw to nie tylko wspólnie spędzony czas, ale także więcej pozytywnych emocji wśród najbliższych.
Jakie potrawy najczęściej przygotowujemy podczas wakacyjnych wyjazdów Lubuszanie?
Letnia pogoda sprawia, że chętnie decydujemy się na spożycie zup. Podczas ich przygotowywania, aż 15 proc. mieszkańców naszego województwa korzysta z rozwiązań, które pozwolą im przyrządzić posiłek szybko i z gwarancją zawsze odpowiedniego smaku. W trakcie lata jedną z najchętniej przygotowywanych zup w województwie lubuskim jest chłodnik (23 proc.).
Proste przepisy na chłodniki
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
* Dane pochodzą z badania konsumenckiego "Odkrywamy smaki rodzinnych chwil", Millward Brown na zlecenie marki Winiary.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?