O tym, że mamy czym się chwalić, mogli przekonać się wszyscy, którzy w sobotę przybyli do Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze. Odbył się tam konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Producenci żywności rywalizowali o zwycięstwo w swojej kategorii i nominację do Perły 2016 - nagrody przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
- Zaczynacie wyprzedzać Podlaskie, Podkarpackie jakością produktów wystawianych w konkursie. Oni mają może 160 produktów, ale nie takiej jakości jak wasze 60. Gratuluję – mówiła Izabela By¬sze¬wska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
- Pamiętam, kiedy na liście lubuskich produktów tradycyjnych było tylko pięć pozycji, dziś jest już 58. A może być ich jeszcze więcej – podkreślała marszałek Elżbieta Anna Polak.
Niektóre z tych produktów udało się wypromować m.in. dzięki plebiscytowi Nasze Dobre Lubuskie, organizowanemu od 9 lat przez naszą gazetę. Mamy nadzieję, że i tym razem będzie podobnie. Zapraszamy więc do udziału w konkursie producentów dobrej żywności, ale nie tylko. O znak jakości mogą ubiegać się wszystkie lubuskie produkty i usługi dobrej jakości.
Kapituła konkursu przyzna nagrody w następujących kategoriach: mięso i wędliny, pieczywo, spożywcze produkty ekologiczne, artykuły spożywcze: przetwórstwo i pozostałe, usługi budowlane, usługi medyczne, usługi turystyczne i SPA, usługi pozostałe, produkty przemysłowe, innowacyjne kierunki w szkolnictwie, kulturalne i rozrywkowe imprezy cykliczne.
Trzy nagrody przyznają też Czytelnicy. Na zgłoszenia czekamy do 21 września. Można je nadsyłać na adres: reklama@ga¬zetalubuska.pl, wpisując w temacie wiadomości „Nasze Dobre Lubuskie 2016 – zgłoszenie”.
Czytaj też: Nasze Dobre Lubuskie. Laureaci poprzednich edycji
Partnerzy plebiscytu:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?