1/10
Jak przygotować smaczne lody truskawkowe, śmietankowe czy...
fot. IstockPhoto

1. Lody owocowe

Jak przygotować smaczne lody truskawkowe, śmietankowe czy czekoladowe? To nic trudnego. Podpowiadamy Wam, jak zrobić smaczne lody i sorbety.

Składniki: 600 g dowolnych owoców jagodowych, 250 g śmietanki 30 proc., 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego, 50 g cukru, 2 małe opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie: Owoce należy dokładni umyć, osuszyć. Połowę porcji zmiksować, następnie przecisnąć je przez sito w celu oddzielenia jak największej ilości drobnych pestek. Jogurt połączyć z cukrem i cukrem waniliowym; całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Masę jogurtową połączyć z musem owocowym. Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno i dodać do
masy owocowej. Dużą miskę wypełnić kostkami lodu. Wstawić do niej jogurt połączony z masą owocową i ubijać mikserem przez około 25 minut. Wstawić do zamrażarki; gotowe lody udekorować pozostałymi owocami.




LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

2/10
Składniki:  1/2 kg wiśni,  100 g cukru drobnego, 1/4 litra...
fot. IstockPhoto

2. Lody wiśniowe

Składniki: 1/2 kg wiśni, 100 g cukru drobnego, 1/4 litra mleka, 200 g śmietany kremówki

Przygotowanie: Wiśnie wydrylować. Owoce zmiksować z cukrem i dobrze schłodzonym mlekiem. Śmietanę lekko ubić i wymieszać z mlekiem wiśniowym. Masę wstawić do zamrażarki, mieszać co 20 minut.


LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

3/10
Składniki:  250 g mrożonych malin, 250 g gęstego jogurtu,...
fot. IstockPhoto

3. Lody malinowe

Składniki: 250 g mrożonych malin, 250 g gęstego jogurtu, 2–3 łyżki cukru lub miodu

Przygotowanie: Zmiksować wszystko w blenderze na gładką masę. Zamrażać od czasu do czasu mieszając.


LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

4/10
Składniki: puszkę mleka słodzonego, skondensowanego, 300 ml....
fot. Pixabay.com

4. Lody sezamowo-miodowe

Składniki: puszkę mleka słodzonego, skondensowanego, 300 ml. śmietany kremówki 36 proc., 400 ml mleka 3,2 proc., 6 łyżek miodu (bardzo dobry jest grecki miód tymiankowy, ale można dodać polski miód wielokwiatowy), 2 laski wanilii (wyskrobany środek), pół szklanki pasty sezamowej robionej samodzielnie bądź kupionej tzw. tahini

Przygotowanie:
Przepis na robione tahini:
2 szklanki sezamu wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć. Uważać aby sezam się nie przypalił, często mieszać. Musi być lekko złotawy. Uprażone ziarna wystudzić, następnie zmiksować z łyżką oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego. Miksować kilkanaście minut aż pasta stanie się lejąca. Pastę trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce (nawet do 2 miesięcy).
Wykonanie lodów:
Wszystkie składniki włożyć do garnka. Podgrzewając dobrze mieszać aby powstała gęsta, gładka masa. Wystudzić, włożyć do lodówki na całą noc, następnie zimną masę dobrze zmiksować, przełożyć do pojemnika i zamrozić. Podczas zamrażania kilkakrotnie zamieszać, bądź jeszcze raz zmiksować. Lody są pyszne! Dla wzmocnienia smaku słodyczy można je dodatkowo polać jeszcze miodem.
Przepis Anety Kobielus





LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Gwiazdorska obsada tegorocznych IMŚ na żużlu. Prawie połowa to medaliści! [GALERIA]

Gwiazdorska obsada tegorocznych IMŚ na żużlu. Prawie połowa to medaliści! [GALERIA]

Nowy Mitsubishi ASX 2024. Jesienią zadebiutuje w Polsce

Nowy Mitsubishi ASX 2024. Jesienią zadebiutuje w Polsce

Cała Polska zazdrości Górnikowi Podolskiego. Oto wszystkie powody

Cała Polska zazdrości Górnikowi Podolskiego. Oto wszystkie powody

Zobacz również

Najwyższe frekwencje w kwietniu. Znów wygrał Ruch i wyśrubował rekord

Najwyższe frekwencje w kwietniu. Znów wygrał Ruch i wyśrubował rekord

Cała Polska zazdrości Górnikowi Podolskiego. Oto wszystkie powody

Cała Polska zazdrości Górnikowi Podolskiego. Oto wszystkie powody