Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne tosty z grzybami i brokułem [przepis]

red./źródło: mat.prasowe
mat.prasowe

Składniki:
4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego
4 plastry żółtego sera
8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek)
6 różyczek brokuła
sól, pieprz

Składniki na dip:
4 jajka
4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby)
łyżka oliwy
łyżka majonezu
natka pietruszki
słodka papryka
sól, pieprz

Przygotowanie:

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stop. C. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska