Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron ze szczawiowym pesto (przepis)

Redakcja
mat.prasowe
Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu - cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla Was coś oryginalnego. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto - w sam raz na wiosenny lunch.

Składniki:
- Makaron penne - 250 g
- Szczaw - 1 pęczek
- Orzeszki piniowe - ¼ kubka
- Natka pietruszki - ½ pęczka
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa - 50 ml
- Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska