Afrodyzjaki z definicji, to produkty lub napoje, powodujące wzmożony popęd seksualny posiadające co najmniej jeden aktywny składnik, który podany w większej ilości pobudzająco wpływa na życie intymne. Swoją nazwę zawdzięczają Bogini miłości - Afrodycie, która swoją urodą i erotyzmem działała zniewalająco na płeć przeciwną.
Afrodyzjaki dla mężczyzn:
- Owoce morza - mięczaki zawierają dużą ilość cynku, fosforu, potasu i magnezu. Legenda głosi, że Casanova jadał na śniadanie aż 50 ostryg!
- Gałka muszkatołowa - korzenna przyprawa rozgrzewająca. W średniowieczu stosowana jako środek na potencję, szybko okrzyknięta "przyprawą kochanków".
- Imbir - działa rozgrzewająco i pobudzająco.
- Brzoskwinie - rozbudzają wyobraźnię i działają kusząco dzięki witaminom i mikroelementom.
Afrodyzjaki dla kobiet:
- Anyż - przyprawa rozgrzewająca i pobudzająca, podobno anyżowe ciasteczka cieszyły się szczególnym uznaniem wśród starożytnych Rzymian.
- Szafran - najdroższa przyprawa świata, która zbawienne działanie na kobiety.
- Marchew, banan, granat, melon, mango
- Miłorząb - odmładza cały układ płciowy i potęguje doznania
Afrodyzjaki dla Niej i dla Niego:
- Czekolada - ziarno kakaowca działa odprężająco i rozgrzewająco.
- Koper włoski - zwiększa siłę i poprawia kondycję.
- Mięta - lekarze zalecają regularne picie jej naparu w przypadkach impotencji i spadku libido.
- Rozmaryn - działa kojąco na serce, pobudza mózg do działania i świetnie działa na system nerwowy
- Żeń-szeń - regularnie spożywany poprawia sprawność fizyczną i umysłową, wspomaga libido.
- Chilli - rozpala organizm i dodaje odwagi.
- Cynamon -rozgrzewa i pobudza do działania .
- Durian - owoc indyjski o niesamowicie intensywnym przykrym zapachu, a mimo to jest ogromną bombą składników korzystnie działających na układ płciowy.
Nie pozostaje nic innego, jak tylko spożywać dane produkty w różnorakich konfiguracjach kulinarnych. Jeśli nie masz pomysłów na wykorzystanie powyższych składników w kuchni, oto kilka przepisów Justyny Pląskowskiej z Akademii Kulinarnej Whirlpool na kolację we dwoje:
ANANAS Z DODATKIEM GLAZURY Z CHILLI, MIODU I BIAŁEGO WINA (przystawka dla 2 osób)
- ¼ świeżego ananasa
- 1 papryka chilli
- 1 łyżka miodu
- 0,2l białego wytrawnego wina
- ¼ pęczka świeżej kolendry
- sól, pieprz
Ananasa pokroić w cienkie plastry i na rozgrzanej suchej patelni lekko zarumienić. Przełożyć na talerz i opruszyć solą oraz pieprzem. Wykonać glazurę: posiekać drobno paprykę i kolendrę. Oba składniki dokładnie wymieszać razem z miodem i białym winem. Polewać ananasa.
PRZEGRZEBKI Z SALSĄ Z AWOKADO (przystawka dla 2 osób)
- 6 przegrzebek
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz, cukier
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 szalotki
- cytryna
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ¼ pęczka natki pietruszki
- ½ awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chilli
Awokado, chilli i jedną szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę, po czym doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek. Tak przygotowaną salsę schłodzić. Przegrzebki smażyć ok. 3-4 minut z każdej strony na rozgrzanym maśle. W międzyczasie dorzucić do nich posiekany czosnek oraz drugą szalotkę (też posiekaną) i doprowadzić do zeszklenia. Całość opruszyć solą, pieprzem oraz cukrem i podlać białym winem. Wino zredukować i wsypać posiekaną świeżą natkę pietruszki. Wykładać na talerzu, razem z salsą z awokado.
CHŁODNIK BAZYLIOWO - TRUSKAWKOWY Z DODATKIEM ZIAREN KOPRU WŁOSKIEGO (zupa dla 2 osób)
- 0,4 l kefiru
- 0,15 kg świeżych truskawek
- 1 świeży ogórek
- 1 doniczka bazylii
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
Kefir zmiksować z 0,1 kg truskawek na gładko, resztę truskawek pokroić w kostkę i wrzucić do kefiru. Ogórek zetrzeć na tarce o grubym oczku i dodać do kefiru. Bazylię posiekać drobno (kilka listków zostawić w całości w celu dekoracyjnym) i również wrzucić do kefiru. Doprawić całość solą i pieprzem. Ziarna kopru włoskiego podprażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor, gdy będą gotowe sypać nimi wierzch chłodnika.
CYNAMONOWE BROWNIE (deser dla 8 osób)
- czekolada gorzka 70% 0,3 kg
-0,1 kg cukru
- 3 jaja
- 0,135 kg
- 0,225 kg masła
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Czekoladę (0,2 kg) rozpuścić z masłem, nie gotować! Jaja ubić z cukrem, przesiać mąkę i dosypać do całości. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i łyżeczkę cynamonu. Resztę czekolady zetrzeć na tarce o grubym oczku i obsypać nią surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni Celcjusza przez około 20-25 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?