1/11
Zebrałeś dużo grzybów i nie wiesz do czego je wykorzystać?...
fot. Marek Zakrzewski

Zebrałeś dużo grzybów i nie wiesz do czego je wykorzystać? Grzyby marynowane, grzyby suszone, sos z grzybów - sprawdź przepisy na dania z grzybami!

Przejdź do galerii --->

2/11
Składniki na ciasto:...
fot. 123rf

Tarta z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:
200 g mąki tortowej,
pół kostki masła,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli,

Farsz:
700 g grzybów leśnych,
2 duże pory,
3 małe cebule,
1/3 kostki masła,
3 żółtka,
1 jajko,
200 ml gęstej śmietany,
natka pietruszki,
szczypiorek,
sól,
pieprz


Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko kruche ciasto. Z ciasta firmujemu kulę, którą zawijamy w folię i wstawiamy do łodówki. W tym czasie oczyszczamy grzyby i płukamy pod bieżąca wodą. Odsączamy na sicie i kroimy na kawałki. Por myjemy i kroimy w cienkie krążki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni topimy masło i wrzucamy pokrojone grzyby. Podsmażamy cały czas mieszając, aby odparował nadmiar wody. Następnie dorzucamy pokrojoną cebule i por. Dusimy ałość przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Żółtka, jajko i śmietanę mieszamy w kubku, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą formę do tarty. Na ciasto wykładamy grzyby i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 30 minut.

Przejdź dalej --->

3/11
Składniki:...
fot. 123rf

Grzyby zapiekane pod ciastem francuskim

Składniki:
1 filet z kurczaka,
200 g grzybów leśnych,
1 cebula,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka mąki,
100 ml mleka,
100 ml śmietanki 30%,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki,
1 jajko,
ciasto francuskie


Sposób przygotowania:
Najpierw podsmażamy filet kurczaka solą i pieprzem i kroimy w kawałki. Na maśle podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy oczyszczone i umyte grzyby pokrojone w kawałki . Smażymy całość do 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy pokrojone mięso kurczaka.

Mleko mieszamy ze śmietanką i mąką i wlewamy powoli na patelnię, cały czas mieszając. Sos ma być gęsty. Jeżeli przytrzymamy go dłużej na ogniu, to możemy dodać odrobinę śmietany bez mąki.

Dodajemy natkę pietruszki, jeszcze raz doprawiamy i nakładamy do miseczek do zapiekania. Brzeg każdej z nich moczymy wodą i przyklejamy płat cista francuskiego. Widelcem dociskamy ciasto do rantu. Odstające brzegi obcinamy delikatnie nożem, zostawiając trochę ciasta, które utworzy nam falbankę dokoła miseczki.

Można je lekko naprężyć, jeśli nam opada. Jeśli jest wystarczająco zimne, nie ma z tym problemu. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ciasto francuskie nie powinno dotykać masy grzybowej.

Przejdź dalej --->

4/11
Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki i...
fot. Piotr Krzyżanowski

Jak suszyć grzyby?

Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki i koźlarze.

Grzyby można suszyć na słońcu, nad grzejnikiem/kuchenką lub w piekarniku.

Aby ususzyć grzyby na słońcu lub nad kuchenką trzeba je dokładnie oczyścić, pokroić i nawlec na nitkę za pomocą igły. Susząc na słońcu można rozłożyć grzyby na sicie.

Suszenie w piekarniku
Ustaw piekarnik na 40 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Drzwi piekarnika zostaw uchylone. Grzyby rozłóż na ruszcie i co jakiś czas je przekręcaj. Pod rusztem rozłóż blachę, by suszone grzyby mogły na nią spadać. Suszenie grzybów w piekarniku może potrwać kilka godzin.

Przejdź dalej --->

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Suza - najmłodsza funkcjonariuszka zielonogórskiej policji ma za sobą pierwszą akcję

Suza - najmłodsza funkcjonariuszka zielonogórskiej policji ma za sobą pierwszą akcję

"Hetmańska Brygada" z Żagania zakończyła świętowanie festynem rodzinnym

"Hetmańska Brygada" z Żagania zakończyła świętowanie festynem rodzinnym

Przed lubuskimi trzecioligowcami ważna 26. kolejka zmagań

Przed lubuskimi trzecioligowcami ważna 26. kolejka zmagań

Zobacz również

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy