Z kamerą odwiedziliśmy Essenza Party Center w Świdnicy koło Zielonej Góry. Szef kuchni Maciej Droszczak i nasz gość Paulina Bartlińska, ekspert do spraw zdrowego żywienia przygotowali makaron orkiszowy ze szparagami i szynką serrano.
Makaron orkiszowy rurki firmy SYMBIO ze szparagami, szynką serrano i serem
Przepis:
- 8-10 sztuk zielonych szparagów
- 200g makaronu orkiszowego rurki firmy SYMBIO
-2 ząbki czosnku
- 80 g szynki serrano
- 4-5 pomidorków cherry
- zielona pietruszka
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- kiełki rzodkwi i zielonego groszku
- oliwa z oliwek
- masło
- parmezan
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Odłamać twarde końce szparagów, łodygi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na około 4 cm kawałki.
Zagotować wodę w garnku, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente.
W międzyczasie na większej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy extra vergine i zeszklić obrane i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodać łyżkę oliwy oraz szparagi, doprawić solą i smażyć razem przez około 2 minuty. Następnie dodać pokrojoną na kawałki szynkę i smażyć jeszcze przez około pół minuty, w międzyczasie dodać tymianek i świeżo zmielony czarny pieprz.
Wyłowić łyżką cedzakową makaron i przełożyć go bezpośrednio na patelnię (makaron nie musi być idealnie odcedzony), dodać pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać, chwilę razem podgrzać aż ser się rozpuści. Polać łyżką oliwy i udekorować kiełkami groszku i rzodkwi.
Smacznego!
W przepisie użyto ekologiczny makaron orkiszowy Symbio (rurka)
Artykuł i film zawierają lokowanie produktu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?