1/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

2/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

3/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

4/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Zobacz również

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem