Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

25 tys. pierogów ulepią w tym roku mieszkanki Budachowa!

Łukasz Koleśnik
Panie z Budachowa już od wielu dni lepią pierogi na kolejną edycję wielkiego święta. W tym roku festyn odbędzie  się 20 czerwca. Dlaczego mieszkańcy organizują tę imprezę?
Panie z Budachowa już od wielu dni lepią pierogi na kolejną edycję wielkiego święta. W tym roku festyn odbędzie się 20 czerwca. Dlaczego mieszkańcy organizują tę imprezę? Łukasz Koleśnik
Zaczęło się od tego, że musieli pozbierać pieniądze na remont kościoła. Mowa o mieszkańcach Budachowa. Bo świątynia znajdowała się w złym stanie. - Kościół mógł się zawalić, a w tamtych czasach nie było unijnych pieniędzy. Postanowiliśmy więc wziąć sprawy w swoje ręce - mówi sołtys Danuta Spychała. - Dzięki pomocy księdza wikariusza Kazimierza Noculaka, który pokazał nam, jak organizować festyny, udało się uratować kościół. Tak właśnie dzięki inicjatywie mieszkańców narodziły się coroczne obchody Budachowskich Pierogów.
Przygotowania do festynu w BudachowiePanie z Budachowa już od wielu dni lepią pierogi na kolejną edycję wielkiego święta. W tym roku festyn odbędzie  się 20 czerwca.

Przygotowania do festynu w Budachowie

W tym roku święto zostanie zorganizowane już po raz 13. - Mamy nadzieję, że nie będzie to pechowa edycja - śmieją się panie w czasie lepienia pierogów, które są najbardziej rozchwytywaną potrawą podczas festynu. - Po 13 latach impreza urosła do bardzo wysokiej rangi nie tylko w województwie lubuskim, ale w całym kraju. -Przyjeżdżają ludzie z całej Polski oraz goście z Niemiec, aby skosztować pierogów - cieszą się budachowianki.

O wielkości imprezy świadczy też corocznie zwiększająca się ilość wspomnianych pierogów.
- Kiedyś zaczynaliśmy od 2 tys. Okazało się, że za mało. Systematycznie zwiększaliśmy produkcję, ale wciąż brakowało - opowiada D. Spychała. Licznik w tym roku zatrzymał się na 25 tys.! - Kiedyś zarzucano nam, że to niemożliwe, abyśmy same zrobiły tyle jedzenia i że kupujemy je w markecie. To oczywiście nieprawda i są to swojskie pierogi - podkreśla Alicja Stempel. Każdego roku na blisko półtora miesiąca przed miejscowym świętem, zbiera się grupa kobiet, która trzy razy w tygodniu spotykają się na lepieniu pierogów. - Muszę przyznać, że wcześniej nie potrafiłam lepić pierogów - śmieje się Łucja Dawidziak. - Teraz nie dość, że to potrafię, to bardzo lubię to robić - dodaje. W produkcji bierze udział 17 osób.

W tym roku pieniądze zbierać będą na dokończenie remontu kościoła. - To jeszcze nie jest ostatni rok. Do zrobienia została m.in. kaplica i ogrodzenie - mówi sołtys D. Spychała. Do tej pory sami mieszkańcy poprzez składki oraz festyny zebrali na remont kościoła ok. 300 tys. zł.

XIII Budachowski Festyn Ruskich Pierogów - 20 czerwca, sobota
PROGRAM:
14.00 Uroczyste otwarcie festyny, występ zespołu "Szli do wsi"
14.45 - 19.00 występy zespołów dziecięcych i śpiewaczy
17.00 parada motocykli
19.00 koncert gwiazdy zespołu ABBA SHOW
20.00 Zabawa taneczna z zespołem Fever Band

Zobacz, jak przygotowuje się orkiszowe pierogi

Zastąpienie mąki pszennej orkiszową zmniejszy wartość kaloryczną pierogów. Dzięki dodaniu do farszu twarogu oraz truskawek, powstanie pyszny i zdrowy deser lub przekąska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska