Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekspert radzi, jak walczyć z drożdżakami w organizmie [WIDEO]

(ika)
fot. Archiwum
Na pytania Czytelników podczas dyżuru telefonicznego odpowiadała Aleksandra Majsnerowska, dietetyk kliniczny z FoodMed Centrum w Zielonej Górze

Jak zapobiegać drożdżakom?
- Drożdżaki Candida mamy wszyscy i nie są one szkodliwe dla naszego organizmu. Aby jednak nie dochodziło do ich przerostu musimy dbać o równowagę mikroflory jelitowej oraz o odporność całego organizmu. Czynniki tj. antybiotyki, długotrwały stres, niewłaściwa dieta mogą spowodować, że drożdżaki będą zwiększały swoją liczebność i wtedy mogą stanowić dla nas zagrożenie. Jeśli jednak nie mamy konkretnych objawów, nie musimy się ich bać. Powinniśmy dbać o to, by stosować odpowiednia dietę bogatą w naturalne prebiotyki, suplementować dodatkowo bakterie probiotyczne, aby ten dobry stan utrzymać.
Niestety namnożone nadmiernie drożdżaki poza układem pokarmowym zagrażają naszemu zdrowiu. W diagnostyce ważne jest sprawdzenie gdzie nadmiernie przerosły się te organizmy, czy na skórze, czy w przewodzie pokarmowym, czy w układzie moczowo-płciowym itp.
W tym celu należy wykonać badania w laboratorium lub w poradni na przeciwciała IgG oraz IgM. Dodatni wynik świadczy o zakażeniu Candida i wymaga rozpoczęcia terapii.

Mam problemy z jelitami. Czy to może być spowodowane przerostem Candida?
- Problemy jelitowe często diagnozowane są jako Zespół Jelita Drażliwego. Niestety często powodem wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego jest dysbioza jelitowa, przerost bakteryjny SIBO czy właśnie przerost drożdżaków Candida, który charakteryzuje wiele dolegliwości jelitowych tj.: wzdęcia, nadmierne gazy, czy nieunormowane stolce.
Najważniejsza w tym wypadku jest odpowiednia diagnostyka. Obecnie wykonujemy nieinwazyjne i szybkie badania różnicujące te choroby.

Jak rozpoznać kandydozę u dziecka i jak ją leczyć?
- Musimy pamiętać, iż nasza mikroflora jelitowa kształtuje się najintensywniej w pierwszych latach życia, a dla naszego zdrowia kluczowymi elementami jest oczywiście naturalny poród oraz karmienie mlekiem mamy. Już przed porodem organizm kobiety wytwarza w kanale rodnym bardzo duże ilości bakterii lactobacillus w celu ochrony dziecka przed patogenami z zewnątrz oraz niekontrolowanemu rozrostowi m.in. drożdżaków Candida. Natomiast w mleku mamy znajduje się bardzo wiele substancji aktywnych, białek odpornościowych oraz bakterii probiotycznych tj. bifidobakterie, które odpowiadają za kształtowanie się odporności małego organizmu. Niestety najczęstszymi czynnikami prowadzącymi do zaburzeń naszej mikroflory jelitowej są m.in.: cesarskie cięcia, karmienie mlekiem modyfikowanym, zakażenie dróg rodnych ciężarnej kobiety. U malutkich dzieci, noworodków, znakiem rozpoznawczym może być pieluszkowe zapalenie skóry – czerwone zmiany skórne przy odbycie, dolegliwości układu pokarmowego, czy zmiany przypominające atopowe zapalenie skóry. Natomiast u starszych dzieci mogą pojawić się dodatkowo biały nalot na języku, wysypki wokół odbytu, zmiany skórne, problemy z układem pokarmowym czy nadmierne łaknienie na słodycze.

- Jakie produkty najbardziej zakwaszają organizm?
Do najbardziej zakwaszających produktów zalicza się te, których pH waha się pomiędzy 5,9 a 5. Kwasotwórcze produkty to przede wszystkich: biała mąka i jej pochodne, cukier, suszone owoce, alkohol, kawa, czarna herbata, czekolada, mięso, drożdże, biały ryż, żyto, jęczmień, sól.

Co powinna zrobić przyszła mama, żeby dziecko nie miało problemu z przerostem drożdżaków po porodzie?
- Przyszła mama powinna zadbać o swoją odporność i jelita już w trakcie ciąży, a nawet jeszcze wcześniej, planując ją. Wszystkie kobiety w ciąży zachęcam aby suplementowały probiotyki wieloszczepowe w celu uszczelniania mikroflory jelitowej. Konieczne jest również zadbanie o układ moczowo-płciowy. Niestety ciąża obciąża organizm kobiety i może dochodzić w tym czasie do częstszych zakażeń grzybiczych, zwłaszcza wtedy, kiedy problem pojawiał się również przed okresem ciąży. Kobieta nie powinna bagatelizować dolegliwości ponieważ może niestety zakazić swoje dziecko po porodzie.

Mam prośbę o ustalenie diety dla osoby z cukrzycą bez określonego typu.
- Ustalenie diety dla osoby z cukrzycą wymaga konsultacji ze specjalistą i przeprowadzenia pełnego wywiadu. Nie mniej jednak osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać duże ilości produktów o mniejszej zawartości cukru z tzw. niskim indeksem glikemicznym. Dieta powinna być bogata w produkty wysoko błonnikowe tj.: pełnoziarniste pieczywo, brązowy czy pełnoziarnisty ryż i makaron, zdrowe tłuszcze, warzywa i owoce o zmniejszonej zawartości cukrów tj.: cytrusy, czerwone owoce leśne, jabłka. Z diety należy wyeliminować cukier biały, miód, syropy na rzecz zdrowej stewii czy ksylitolu. W stabilizacji poziomu cukru we krwi pomaga również aloes, cynamon cejloński i morwa biała.

Czytaj też: Co jeść, by pokonać denerwujący stres?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska