Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.
Kurczak w pomarańczach
Składniki: 1 duży kurczak (ok. 1,5 kg), 2 średnie cebule, 3 łyżki masła, 2 szklanki bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, tymianek (najlepiej świeży), 2 pomarańcze, kilka orzechów włoskich.
Przygotowanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dwie łyżki masła stopić w głębokim garnku, podsmażyć cebulę na złoto. Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do garnka, podlać bulionem, przykryć i dusić ok. 45 min. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zioła umyć i pokroić. W rondelku stopić pozostałe masło, wrzucić posiekane zioła, lekko poddusić, wyłożyć na kurczaka. Do sosu z duszenia dodać posiekane orzechy i sok z 1 pomarańczy. Polać kurczaka, wstawić do piekarnika na około 30 minut. Drugą pomarańczę starannie umyć gorącą wodą, obrać, pokroić w plastry i ułożyć wokół upieczonego kurczaka.
Jolanta Taraszczuk, Koło Gospodyń Wiejskich z Brzozowca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?