Na kwietniowym spotkaniu swoim przepisem na makowiec podzieliła się Pani Kazimiera Staniak. Prawdziwie domowy makowiec na smakowitym, kruchym spodzie z makowym wykończeniem.
Okazało się, że przepis był bardzo prosty w przygotowaniu, a jakże pyszny w smakowaniu! Mieszanie składników i zagniatanie ciasta zajęło Paniom niewiele czasu, a to pozwoliło im zajrzeć do kulinarnych książek nt. wypieków i nie tylko, które znajdują w zbiorach słubickiej biblioteki. Dzięki temu pojawiły się nowe pomysły kulinarne na kolejne spotkania!
Ciasto kruche z makiem
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 kostka zimnego masła (200 g)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 całe jajko i 3 żółtka
- puszka maku
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Podczas wyrabiania kruchego ciasta najpierw siekamy nożem masło z mąką, dodajemy kolejne składniki i szybko wyrabiamy.
Wrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy mak, posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy 45 minut w 180ᵒC.
Zobacz też: Jak zrobić idealną, wielkanocną babkę piaskową?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?