Składniki: paczka suchych wafli, 0.5 kg ziemniaków, 0,5 kg pieczarek, sól, pieprz, cebula, olej, bułka tarta, jajko.
Przygotowanie:
Wersja na ciepło: Gotujemy ziemniaki, tłuczemy je i doprawiamy pieprzem i solą. Następnie wykładamy je na suchy wafel. Na nie kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko zawijamy w roladę i chowamy na chwilę do lodówki. Później kroimy roladę na kawałki, obtaczamy je w jajku i bułce, i smażymy.
Wersja na zimno: Przygotowujemy farsz, jak do pierogów ruskich, albo z kapusty i grzybów. Wafle smarujemy gorącą wodę, używając do tego pędzelka. Czekamy, aż wafel nasiąknie i nakładamy na niego farsz. Zawijamy, wkładamy do lodówki. I kawałki smażymy w panierce.
Przepis przekazała nam Danuta Jancy z Koła Gospodyń Wiejskich z Bronowic
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?