MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Krokiety na waflu (przepis)

(oprac.maw)
Krokiety na waflu zrobiły fororę podczas VIII Lubuskiego Dnia Żywności
Krokiety na waflu zrobiły fororę podczas VIII Lubuskiego Dnia Żywności Magda Weidner
- Są po prostu pyszne i szybkie w przygotowaniu. I nie potrzeba do nich naleśników - zapewniają gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Bronowic.

Składniki: paczka suchych wafli, 0.5 kg ziemniaków, 0,5 kg pieczarek, sól, pieprz, cebula, olej, bułka tarta, jajko.

Przygotowanie:

Wersja na ciepło: Gotujemy ziemniaki, tłuczemy je i doprawiamy pieprzem i solą. Następnie wykładamy je na suchy wafel. Na nie kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko zawijamy w roladę i chowamy na chwilę do lodówki. Później kroimy roladę na kawałki, obtaczamy je w jajku i bułce, i smażymy.

Wersja na zimno: Przygotowujemy farsz, jak do pierogów ruskich, albo z kapusty i grzybów. Wafle smarujemy gorącą wodę, używając do tego pędzelka. Czekamy, aż wafel nasiąknie i nakładamy na niego farsz. Zawijamy, wkładamy do lodówki. I kawałki smażymy w panierce.

Przepis przekazała nam Danuta Jancy z Koła Gospodyń Wiejskich z Bronowic

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska