- Krewetek nie wolno za długo smażyć lub gotować, bo zrobią się gumowe - wyjaśnia Rino Procopio. To podstawowa i bardzo ważna zasada gotowania krewetek. Nie ma znaczenia jakich krewetek używamy, chociaż świeże z pewnością zachowają więcej walorów smakowych.
Z pewnością jednak po przepisie R. Procopio można się przekonać, że krewetki wcale nie są tajemnicze i trudne do przygotowania.
Kto jednak nie potrafi sam przygotować darów morza, nie musi się tym przejmować. Potrawy z owoców morza oraz rzadko spotykanych na naszych stołach trufli, przez najbliższy weekend 16 i 17 listopada będą królowały w Winnym Dworku, a to wszystko z okazji "Święta trufli".
Przepis na krewetki w dwie minuty
Około 300 gram krewetek podsmażamy na łyżce masła. Krótko. Podlewamy około pół szklanki whisky lub brandy i podpalamy. Dodajemy szczyptę grubej soli, pieprzu, chili i szafranu. Wlewamy słodką śmietankę 30 procentową, dodajemy czosnek i świeży koperek. Zagotowujemy tak, aby śmietanka się nie zważyła. I potrawa gotowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody