Uwaga, oto frykasy, jakie przygotowali gorzowianie (kto jest na diecie, niech lepiej nie czyta). Przystawka: sandacz w pergaminie, na sałatce z grzybów, w ciepłym vinegrette musztardowym. Danie główne: balotyna z perliczki na musie z buraka, z leśną pietruszką i w sosie z szalotek. Deser to "fawor" z jabłkiem, na gryczanej poduszce, w miodowym sosie.
- Wszystkie te specjały są już gotowe. Właśnie ustawia się kolejka do degustacji. Wieczorem jurorzy będą podliczali punkty, a wyniki podamy w niedzielę o 13.00 - informowała nas na bieżąco Agnieszka Żeglińska, przedstawicielka organizatorów.
Marek Ciureja i Bartosz Lenkiewicz, uczniowie gorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych, to jedyni Lubuszanie, którzy dostali się do finału drugiej edycji konkursu "Tradycyjne Produkty Nowoczesna Kuchnia Polska". Zadaniem chłopaków jest przygotowanie nowoczesnych potraw, ale na bazie regionalnych, tradycyjnych produktów i oczywiście według autorskich przepisów.
Gorzowska ekipa, której opiekunem jest Paweł Salamon, jest jedną z dziesięciu drużyn, które walczą o nagrodę główną - prestiżowy kurs kulinarny. Konkurs odbywa się w Warszawie (sobota, niedziela, Forteca przy ul. Zakroczymskiej), podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych. To jednocześnie podsumowanie projektu (Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta) realizowanego m.in. przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?