54% Polaków uważa, że jest duża różnorodność lokali, w których można coś zjeść, jednak co czwarta osoba jest zdania, że lokali jest za mało.
Wybierając restaurację Polacy kierują się przede wszystkim ceną potraw (90%). Dużo bardziej ufają opiniom rodziny i znajomych na temat danego miejsca niż krytykom czy blogerom kulinarnym.
- Jedzenie na mieście ma sporą rzeszę fanów, szczególnie wśród ludzi młodych - komentuje Salomea Świerkowska, badacz z ARC Rynek i Opinia. - Patrząc jednak po wysokości rachunków oraz preferowanych rodzajach jedzenia, wyraźnie widać, że Polacy częściej wybierają bary szybkiej obsługi czy pizzerie niż klasyczne restauracje.
- Co ciekawe, mimo coraz liczniejszych blogów o tematyce kulinarnej, gdzie czasami można znaleźć również opinie o poszczególnych restauracjach, respondenci częściej zasięgają opinii znajomych i rodziny - dodaje Salomea Świerkowska, badacz z ARC Rynek i Opinia.
- Z wielu naszych badań wyraźnie wynika , że Polacy lubią w różnych sprawach radzić się swoich najbliższych – to im najbardziej ufają, i w zakresie gastronomii nie jest inaczej. Polacy są też ostrożni względem różnych trendów jedzeniowych – niekoniecznie jedzą to, co uważają za modne. Wyjątkiem jest tutaj kebab, który uważany jest za modny i jednocześnie jest najczęściej wybierany – tłumaczy Salomea Świerkowska, badacz z ARC Rynek i Opinia.