1. Wygoda
Kawa rozpuszczalna jest łatwiejsza do spożywane. Powód? Można ją przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo bez parzenia. Ponieważ ten etap zrealizowano już na etapie produkcji.
2. Natura
Kawa mielona to zawsze produkt w 100% naturalny, nie zawiera żadnych dodatków. Ziarno kawy to nasiona krzewu kawowego, które zostały uprażone i zmielone. Zachowują świeżość dzięki pakowaniu próżniowemu, dlatego nie są potrzebne żadne konserwanty.
3. Aromat
Aromat kawy rozpuszczalnej nie może równać się z aromatem tej świeżo zmielonej. Coraz większą popularnością cieszą się tradycyjne i ciśnieniowe ekspresy do kawy, dzięki którym można się delektować pełnym aromatem mielonych kaw naturalnych.
4. Właściwości stymulujące
Kawa zawiera związki chemiczne znane z oddziaływań na ludzki organizm. Głównym związkiem jest oczywiście kofeina, która działa jak stymulant. Z tego powodu kawa jest najczęściej spożywana rankiem i w czasie pracy. Studenci piją ją, ucząc się do egzaminów, bo kawa poprawia koncentrację. Wielu pracowników biurowych robi sobie przerwę na kawę, gdy ich energia jest obniżona.
Kawa pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godzinie. Więcej kofeiny zawiera kawa rozpuszczalna, co może być plusem i minusem. Plusem, bo lepiej stymuluje, minusem, bo jest bardziej szkodliwa dla zdrowia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?