Konkurs zorganizowała Fundacja "Nowa Idea Warszawa". Ciastka, które upiekła Katarzyna Polaczyk, uczennica Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, są sprzedawane w warszawskich cukierniach i niektórych restauracjach. Nam Kasia zdradziła przepis na te pyszności.
Biszkopt
5 jajek
100 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
100-150 g orzechów (np. laskowych).
Mus truskawkowy
300 g truskawek (świeżych albo mrożonych)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny.
Krem
200 ml śmietanki 36-procentowej
100 g białej czekolady
100 g orzechów (np. pistacji)
1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania
Zdezynfekuj jajka, następnie oddziel białka od żółtek (tak, aby żółtko nie znalazło się w białku). Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj partiami cukier puder do piany. Żółtka roztrzep i delikatnie mieszając (ręcznie), połącz pianę z żółtkiem. Partiami dodawaj przesianą mąkę (delikatnie mieszając). Do gotowej masy dodaj posiekane orzechy (delikatnie wymieszaj). Przełóż ciasto do małych foremek. Piecz w 180 stopniach C przez około 15 minut od zimnego piekarnika. Truskawki (oczyszczone) przełóż do rondelka i dodaj cukier puder. Gdy całość się zagotuje, zdejmij rondelek z palnika i dodaj 2 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszaj (aby nie było grudek). Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Odstaw do wystygnięcia. Do miski wlej śmietankę i ubij. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Posiekaj orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj. Na gotowy biszkopt wylej mus truskawkowy. Włóż na 5 minut do zamrażarki, następnie na samą górę połóż krem.
Zobacz też wideo: Górzyca: Obchody 11 listopada
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?