MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Katarzyna Polaczyk z Zielonej Góry wygrała ogólnopolski konkurs na patriotkę 100-lecia - słodki symbol niepodległości. Wypróbuj przepis!

Redakcja
Katarzyna Polaczyk, uczennica Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, prezentuje ciastka, które właśnie podbijają Warszawę
Katarzyna Polaczyk, uczennica Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, prezentuje ciastka, które właśnie podbijają Warszawę Mariusz Kapała
Katarzyna Polaczyk, uczennica Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, wygrała ogólnopolski konkurs na... patriotkę 100-lecia - słodki symbol niepodległości! Zdradziła nam przepis na te pyszności.

Konkurs zorganizowała Fundacja "Nowa Idea Warszawa". Ciastka, które upiekła Katarzyna Polaczyk, uczennica Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, są sprzedawane w warszawskich cukierniach i niektórych restauracjach. Nam Kasia zdradziła przepis na te pyszności.

Biszkopt
5 jajek
100 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
100-150 g orzechów (np. laskowych).

Mus truskawkowy
300 g truskawek (świeżych albo mrożonych)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny.

Krem
200 ml śmietanki 36-procentowej
100 g białej czekolady
100 g orzechów (np. pistacji)
1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania
Zdezynfekuj jajka, następnie oddziel białka od żółtek (tak, aby żółtko nie znalazło się w białku). Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj partiami cukier puder do piany. Żółtka roztrzep i delikatnie mieszając (ręcznie), połącz pianę z żółtkiem. Partiami dodawaj przesianą mąkę (delikatnie mieszając). Do gotowej masy dodaj posiekane orzechy (delikatnie wymieszaj). Przełóż ciasto do małych foremek. Piecz w 180 stopniach C przez około 15 minut od zimnego piekarnika. Truskawki (oczyszczone) przełóż do rondelka i dodaj cukier puder. Gdy całość się zagotuje, zdejmij rondelek z palnika i dodaj 2 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszaj (aby nie było grudek). Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Odstaw do wystygnięcia. Do miski wlej śmietankę i ubij. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Posiekaj orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj. Na gotowy biszkopt wylej mus truskawkowy. Włóż na 5 minut do zamrażarki, następnie na samą górę połóż krem.

Zobacz też wideo: Górzyca: Obchody 11 listopada

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska