Kalafiory i brokuły to cenne źródła witaminy C, ale też witamin z grupy B. Zawierają one również bogaty zestaw soli mineralnych, takich jak np. sód, potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk czy fosfor.
Warzywa te polecane są w diecie niskokalorycznej ze względu na małą zawartość tłuszczu oraz delikatny błonnik, nie wywołujący wzdęć, a ułatwiający trawienie.
Kalafiora nie należy moczyć, lecz od razu po opłukaniu gotować w osolonej wodzie w odkrytym naczyniu. Wytwarzający się przy tym niezbyt miły zapach, przynajmniej w jakimś stopniu neutralizuje dodanie do wody mleka. Brokuły najlepiej jest gotować na parze, bo wtedy zachowują ładny zielony kolor.
Pomysłów na przyrządzenie kalafiorów i brokułów jest mnóstwo. Najczęściej ograniczamy się do ugotowania białych i zielonych różyczek i polania ich stopionym masłem ze zrumieniona tartą bułką. Warto spróbować innych sposobów.
Kalafior w omlecie
Składniki: * mały kalafior * kilka pieczarek lub sezonowych grzybów * cztery jajka * pęczek koperku * 5 dag masła lub plaster wędzonego boczku * dwie łyżki mleka * sól.
Przygotowanie:
1. Kalafior ugotować i podzielić na małe różyczki.
2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozgrzać masło lub stopić drobno pokrojony boczek i podsmażyć pieczarki.
4. Na podsmażonych grzybach rozłożyć kalafiorowe różyczki.
5. Do osobnego naczynia wbić jaja, dodać posiekany koperek, mleko, posolić i dobrze wymieszać.
6. Na podgrzany na patelni kalafior i pieczarki wylać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu do lekkiego ścięcia się jaj.
7. W czasie smażenia podważać brzegi omletu i przechylając patelnię, wlewać w puste miejsca masę jajeczną.
Gotowy omlet wyłożyć na półmisek i udekorować cząstkami pomidora. Podawać z ziemniakami.
W podobny sposób można przyrządzić brokuł.
Zupa-krem z brokułów
Składniki:
Przygotowanie:
1. Umyte brokuły włożyć do wrzącego wywaru z warzyw lub warzywnego bulionu z kostki. Gotować 6-8 minut.
2. Odcedzone brokuły przetrzeć przez sito lub zmiksować.
3. Mąkę wymieszać z surowym masłem, podprawić, lekko podsmażyć (tylko do rozpuszczenia się masła). Dodać do wrzącego kremu z brokułów.
4. Śmietankę wymieszać z żółtkiem i wlać do zupy już zestawionej z ognia. Doprawić "jarzynką".
Podawać w filiżankach. Dobrze smakuje z grzankami.
Sałatka dwukolorowa
Składniki:Przygotowanie:
1.Kalafor i brokuł ugotować (każdy osobno) w osolonej wodzie i dodatkiem szczypty cukru.
2. Oba warzywa podzielić na małe różyczki. Można to, oczywiście zrobić także przed gotowaniem.
3. Ze śmietany, ząbków zmiażdżonego czosnku, posiekanej natki i soli przyrządzić sos.
4. Zalać sosem różyczki i wymieszać.
Do sałatki można też dodać ugotowane na twardo i drobno posiekane jajko.
Warto też spróbować przyrządzić tradycyjny sos czosnkowy (przepis poniżej) i zamiast sosem ze śmietany, polać nim białe i zielone różyczki.
Sos czosnkowy tradycyjny
Składniki:Przygotowanie:
1. Czosnek obrać, dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę.
2. Przełożyć czosnek do miski, dodać żółtka, odrobinę soli i cukru oraz kilka kropel soku z cytryny.
3. Ucierać drewniana pałką, wlewając cieniutkim strumieniem olej. Gdy powstanie gęsta emulsja, olej można już wlewać śmielej.
4. Doprawić sos solą, cukrem, sokiem z cytryny - według gustu.
Do przyrządzenia sosu czosnkowego można też użyć miksera. Znacznie prościej jest kupić słoiczek gotowego majonezu i wymieszać go z rozdrobnionym czosnkiem. Wtedy mamy jednak mniejszy wpływ na ostateczny smak sosu.
Sos, w zależności od potrzeb, można zabarwić na zielono szpinakiem lub na czerwono sokiem z buraków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?