Składniki
(na jedną osobę, więc ilość powielamy w zależności od liczby osób)
- pierś kaczki
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki startego imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- łyżeczka octu ryżowego
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- ananas (najlepiej świeży)
Wykonanie:
Pierś kaczki nacieramy mieszanką czosnku, imbiru i startego anyżu.
Robimy marynatę z miodu, sosu sojowego, soku pomarańczowego, octu ryżowego, dodajemy też gwiazdkę anyżu i skrobię ziemniaczanej rozpuszczoną wcześniej w wodzie.
Kaczkę wkładamy do marynaty i zostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, kładziemy kaczkę na kratkę, pod nią na blaszce układamy pokrojone ananasy. Pieczemy polewając od czasu do czasu marynatą przez 20 min. Potem na 4 min. włączamy funkcję grillowania.
Kaczkę układamy w towarzystwie ananasa. Doskonale smakuje z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?