na 4 porcje
1 kaczka-2,5 kg, może być tez mrożona
5 łyżek sosu rybnego
1/2 łyżki soli morskiej
1 łyżka zmielonego pieprzu
50g imbiru startego, bez skórki
1 łyżeczka płatków chili/ może być w proszku/
5 gwiazdek anyżu
2 świeże pomarańcze
1 gałązka trawy cytrynowej
/trawę można pominąć/
1 szklanka soku pomarańczowego
Kaczkę rozmrozić, jeśli jest mrożona, osuszyć i ponacinać skórkę. Polać na naciętą skórkę i do wewnątrz sos rybny. Natrzeć solą, pieprzem, imbirem, chili. Do środka kaczki włożyć pokrojoną pomarańczę wraz ze skórką i włożyć trawę cytrynową(jeśli mamy). Do brytfanki położyć kaczkę piersią do góry. Nagrzać piekarnik do 180. Piec godzinę, potem kaczkę wyjąć(nie wyłączać piekarnika). Zlać tłuszcz i szumowiny do rondelka, przecedzić, zostawić klarowny sok w rondelku. Włożyć znowu kaczkę do brytfanki, wlać też sok z pomarańczy. Piec godzinę. Polewając w tym czasie kaczkę 3 razy klarownym sokiem, który wcześniej otrzymaliśmy przy pieczeniu. Po 2 godzinach kaczkę wyjąć, polać jak poprzednio i piec jeszcze godzinę. Po wyjęciu obłożyć pieczonymi pomarańczami.
Smacznego i wesołych świąt życzy Jolanta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?