Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaczka w pomarańczach z imbirem - przepis

Jolanta
Fotolia
Przepis na soczystą kaczkę w pomarańczach nadesłany na świąteczny konkurs "Gazety Lubuskiej"

na 4 porcje
1 kaczka-2,5 kg, może być tez mrożona
5 łyżek sosu rybnego
1/2 łyżki soli morskiej
1 łyżka zmielonego pieprzu
50g imbiru startego, bez skórki
1 łyżeczka płatków chili/ może być w proszku/
5 gwiazdek anyżu
2 świeże pomarańcze
1 gałązka trawy cytrynowej
/trawę można pominąć/
1 szklanka soku pomarańczowego

Kaczkę rozmrozić, jeśli jest mrożona, osuszyć i ponacinać skórkę. Polać na naciętą skórkę i do wewnątrz sos rybny. Natrzeć solą, pieprzem, imbirem, chili. Do środka kaczki włożyć pokrojoną pomarańczę wraz ze skórką i włożyć trawę cytrynową(jeśli mamy). Do brytfanki położyć kaczkę piersią do góry. Nagrzać piekarnik do 180. Piec godzinę, potem kaczkę wyjąć(nie wyłączać piekarnika). Zlać tłuszcz i szumowiny do rondelka, przecedzić, zostawić klarowny sok w rondelku. Włożyć znowu kaczkę do brytfanki, wlać też sok z pomarańczy. Piec godzinę. Polewając w tym czasie kaczkę 3 razy klarownym sokiem, który wcześniej otrzymaliśmy przy pieczeniu. Po 2 godzinach kaczkę wyjąć, polać jak poprzednio i piec jeszcze godzinę. Po wyjęciu obłożyć pieczonymi pomarańczami.

Smacznego i wesołych świąt życzy Jolanta

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska