Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jagiełki i kluski z makiem - przepisy

mich.wal
sxc.hu
Zapraszamy do przetestowania przepisu nadesłanego na świąteczny na konkurs "Gazety Lubuskiej" oraz sieci sklepów Lidl. Tym razem dwa przepisy nadesłane przez jednego z uczestników konkursu.

Jagiełki
Składniki:
25 dag kaszy jaglanej
odrobina soli
rodzynki
śliwki suszone
morele suszone
figi suszone
orzechy włoskie
migdały
2 łyżki miodu
0,5 l wody

Przygotowanie:
0,5 l wody wlać do garnka i zagotować. Do gotującej się wody dodać kaszę jaglaną, mieszać i gotować dodając odrobinę soli. razem na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu się kaszy, garnek przykryć i odstawić na 15 minut. Po odstaniu się kaszy dodać miód oraz pokrojone w drobne paseczki: rodzynki, morele, figi i śliwki. Dokładnie mieszać. Dodać trochę orzechów włoskich oraz migdałów (sparzonych i obranych ze skórki) Doprawić suszem tak, aby powstał słodko-kwaśny smak. W wieczór wigilijny podać na ciepło albo lekko podgrzać.
Można następnego dnia podjadać na zimno, zjeść śniadanie z mlekiem i jogurtem.
SMACZNEGO:)

Makiełki czyli kluski z makiem

składniki:
50 g suchego maku
0,5 l mleka
kandyzowana skórka pomarańczowa
30 g mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, figi, płatki migdałowe)
3 łyżki miodu
250 g suchego makaronu typu łazanki
25 dag masła
3 jajka
5 czerstwych bułek
cukier do smaku

Przygotowanie:
Mak dokładnie opłukać, przełożyć do zimnej wody i odstawić na kilka godzin (można zostawić na całą noc) do namoczenia. Następnie mak sparzyć, odsączyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do niego miód, wszystkie bakalie oraz roztopione gorące masło. Dodać żółtka, miód, rozdrobnione bakalie i skórkę z pomarańczy. Doprawić cukrem i wymieszać. Bułki porwać na małe kawałki, zalać ciepłym mlekiem. Gdy zmiękną, dodać do maku. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć do miski, schłodzić. Zimne makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami figami, daktylami. następnie dobrze wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie aż będzie lekko rozmiękczony. Włożyć do garnka z masłem i dodać masę makową. Dobre wymieszać i podawać na gorąco. Można przyozdobić talerz kawałkami pomarańczy, mandarynki albo kiwi. Potem możną schować do lodówki na następny dzień.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska