5/11
Składniki:...
fot. 123rf

Pierogi z grzybami

Składniki:
1 kg świeżych grzybów
2-3 cebule
sól
pieprz
bułka tarta
400 g mąki
jajko
125 ml wody
40 g masła
czerstwa bułka


Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy. Kroimy w cienkie plastry. Dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Następnie dokładnie odparowujemy. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Cebulkę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na patelni. Grzyby, bułkę oraz zesmażoną cebulkę mielimy, dodajemy sól, pieprz. Rozcieramy i dokładnie mieszamy.

Ciasto do pierogów: mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól i wodę. Zagniatamy ciasto, starannie go wyrabiamy. Dzielimy na części, przykrywamy miską, aby nie obeschło. Następnie każdą część ciasta rozwałkowywujemy cienko, wykrajamy krążki o średnicy około 5 cm. Na środek krążka nakładamy nadzienie, zkładamy na pół, zlepiamy brzegi. Zlepione pierożki układamy na desce obsypanej mąką. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy ostrożnie pierogi, mieszamy łyżką, przykrywamy. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy jeszcze około 3 minut.. Następnie pierogi wyjmujemy, przelewamy gorącą wodą i wykładamy na półmisek.

Przejdź dalej --->

6/11
Składniki:...
fot. 123rf

Sos z kurek

Składniki:
[lista]
[*]250 g kurek,
[*]1 cebula,
[*]2 łyżki masła,
[*]1 szklanka śmietany 30 %,
[*]pieprz kolorowy do smaku,
[*]1 łyżka posiekanej natki pietruszki
[/lista]

Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na maśle. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy razem około 5 minut. Dodajemy śmietanę. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut aż się zgęstnieje. Przed podaniem do sosu dodajemy natkę pietruszki. Sos dobrze smakuje z makaronem i kurczakiem.

Przejdź dalej --->

7/11
Składniki:...
fot. Lubella

Pappardelle z grzybami

Składniki:
250 g makaron pappardelle,
300 g borowików lub podgrzybków,
1 cebula,
6 ząbków czosnku,
świeży majeranek,
100 ml białego wina,
200 g masła,
sól,
pieprz,
olej

Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody wrzucamy makaron. Gotujemy go od 7 do 10 minut - odcedzamy. Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy by sos zgęstniał. Makaron łączymy z sosem i podajemy.

Przejdź dalej --->

8/11
Składniki:...
fot. Anna Kaczmarz

Grzyby kiszone

Składniki:
1 kg kapeluszy grzybów,
1 cebula,
5 liści laurowych,
ziele angielskie,
ziarna pieprzu,
1 szklanka serwatki,
łyżeczka cukru,
sól

Sposób przygotowania:
Umyte kapelusze wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Odcedzamy i studzimy. W serwatce rozpuszczamy cukier i w garnku układamy warstwami kapelusze. Solimy i dodajemy 3 ziarenka pieprzu, ziele angielskie, cebulkę. Całość skrapiamy serwatką. Na wierzch kładziemy talerzyk i obciążamy. Grzyby powinny puścić sok, jeżeli soku jest za mało, dodajemy trochę wody z solą.

Przejdź dalej --->

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Święto Flagi 2024 w Żaganiu! Z żołnierzami i harcerzami

Święto Flagi 2024 w Żaganiu! Z żołnierzami i harcerzami

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Zobacz również

Kibice Pogoni i Wisły w drodze na finał Pucharu Polski. Dużo zdjęć

Kibice Pogoni i Wisły w drodze na finał Pucharu Polski. Dużo zdjęć

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!