MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grzegorz Russak opracował recepturę Zupy Przytoczniańskiej

Dariusz Brożek
Zupę gotował znany kucharz dr Grzegorz Russak, który od kilku lat prowadzi szkolenia dla producentów żywności z powiatu międzyrzeckiego.
Zupę gotował znany kucharz dr Grzegorz Russak, który od kilku lat prowadzi szkolenia dla producentów żywności z powiatu międzyrzeckiego. Fot. Dariusz Brożek
To gęsta jak gulasz i pyszna pomidorówka. Znany z telewizyjnych programów kulinarnych mistrz patelni ugotował w piątek ponad 200 litrów tego smakołyku.

Jedną z atrakcji Dni Przytocznej było ponad 200 litrów wyśmienitej pomidorówki. W piątek po południu setki mieszkańców i ich gości ustawiło się w długiej kolejce przed ogromnym z kotłem z apetycznie pachnącą zupą. Przyrządził ją znawca kuchni staropolskiej i myśliwskiej dr Grzegorz Russak, który jest jednocześnie przewodniczącym rady Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

- Jest pyszna. Gęsta jak gulasz i bardzo pożywna - wychwalał ją Andrzej Zawiślak.

Potrawę i kulinarne uzdolnienia dra G. Russaka komplementowała też Anna Janowska. Zwróciła uwagę na delikatną nutę ziół, która - jak twierdziła - doskonale współgra ze smakiem pomidorów.

Ta zupa to lokalny hit kulinarny

Znany z telewizyjnych programów mistrz patelni zdradził nam składniki Zupy Przytoczniańskiej.

- Przyrządziłem ją z pięćdziesięciu kilogramów pomidorów. Wpierw zrobiłem bulion z piętnastu kilogramów wołowiny, cielęciny i wieprzowiny. Mięso przesmażyłem z cebulką, potem dodałem piętnaście kilo marchewki i dobre dziesięć kilo innych warzyw - wymieniał mieszając w kotle ogromną chochlą.

Zupa została przyprawiona musztardą, oliwą, ziołami, pieprzem. - To będzie nasz miejscowy przebój kulinarny - zapowiadają mieszkańcy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska