Jedną z atrakcji Dni Przytocznej było ponad 200 litrów wyśmienitej pomidorówki. W piątek po południu setki mieszkańców i ich gości ustawiło się w długiej kolejce przed ogromnym z kotłem z apetycznie pachnącą zupą. Przyrządził ją znawca kuchni staropolskiej i myśliwskiej dr Grzegorz Russak, który jest jednocześnie przewodniczącym rady Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
- Jest pyszna. Gęsta jak gulasz i bardzo pożywna - wychwalał ją Andrzej Zawiślak.
Potrawę i kulinarne uzdolnienia dra G. Russaka komplementowała też Anna Janowska. Zwróciła uwagę na delikatną nutę ziół, która - jak twierdziła - doskonale współgra ze smakiem pomidorów.
Ta zupa to lokalny hit kulinarny
Znany z telewizyjnych programów mistrz patelni zdradził nam składniki Zupy Przytoczniańskiej.
- Przyrządziłem ją z pięćdziesięciu kilogramów pomidorów. Wpierw zrobiłem bulion z piętnastu kilogramów wołowiny, cielęciny i wieprzowiny. Mięso przesmażyłem z cebulką, potem dodałem piętnaście kilo marchewki i dobre dziesięć kilo innych warzyw - wymieniał mieszając w kotle ogromną chochlą.
Zupa została przyprawiona musztardą, oliwą, ziołami, pieprzem. - To będzie nasz miejscowy przebój kulinarny - zapowiadają mieszkańcy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?