MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grupa krwi AB

(ban)
Odżywiając się zgodnie z krupą krwi utrzymujemy ciało w dobrej formie.

Cera jest gładka, nie mamy problemów z trawieniem oraz zbędnymi kilogramami. Odczuwamy dużo energii i witalnych sił. Zmiany te można zauważyć już po tygodniu - dwóch stosowania diety. Spróbuj! Dziś przedstawiamy krupę krwi AB.

Dieta dla osób z grupą krwi AB, to odpowiedź "kameleona" na zmiany środowiskowe i pokarmowe, wrażliwy przewód pokarmowy, zbyt tolerancyjny układ odpornościowy, najlepiej reaguje na stres duchowo z pomocą fizycznej aktywności i twórczej energii, ewolucyjna tajemniczość. Stąd nazwa tej diety - enigma.

Mięso i drób
Wysoko wskazane: baranina, indyk, jagnięcia, królik.
Obojętne: bażant, wątroba.
Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Ryby i owoce morza
Wysoko wskazane: dorsz, jesiotr, makrela, morszczuk, okoń oceaniczny, pstrąg tęczowy, sardynka, szczupak, troć.
Obojętne: karp, kałamarnica, kawior, łosoś, omułki, okoń srebrny, okoń, przegrzebek, rekin, sieja, sum.
Unikać: bieługi, flądry, halibuta, krewetek, łososia wędzonego, małży, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, soli, śledzia, węgorzy.

Jaja i nabiał
Wysoko wskazane: jogurt, kefir, kwaśna śmietana, mleko kozie, ser farmer, ser feta, ser kozi, ser mozzarella, ser ricotta, serek wiejski.
Obojętne: chude lub dwu procentowe mleko, mleko sojowe, ser biały, ser cheddar, ser edamski, ser emmentaler, ser gouda, ser gruyere, munster, ser sojowy, ser szwajcarski, serwatka, ser śmietankowy.
Unikać: lodów, masła, maślanki, sera brie, sera camembert, sera parmezan pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue.

Oleje i tłuszcze

Wysoko wskazane: oliwa z oliwek.
Obojętne: olej z orzeszków ziemnych, z siemienia lnianego, z wątroby dorsza.
Unikać: oleju bawełnianego, kukurydzianego, sezamowego, słonecznikowego.

Orzechy i pestki
Wysoko wskazane: kasztany, masło z orzeszków ziemnych, orzechy włoskie, orzeszki ziemne.
Obojętne: migdał, orzeszki pinii, orzech brazylijski, orzeszki nerkowca, orzeszki pistacjowe.
Unikać: masła sezamowego, masła słonecznikowego, maku, nasion sezamu, orzeszków laskowych, pestek dyni, pestek słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wysoko wskazane: fasolka czerwona, soczewica zielona.
Obojętne: bób, fasolka biała, fasolka pnąca, fasolka szparagowa, fasolka tamaryndy, fasola zielona, soczewica amerykańska, soczewica czerwona, strąki grochu, zielony groszek.
Unikać: fasoli czarnej, nerkowatej, groszku "czarne oko".

Przetwory zbożowe
Wysoko wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsiane, owsianka, proso, ryż dmuchany, żyto.
Obojętne: granulat sojowy, jęczmień, kiełki pszenicy, otręby pszenicy, pasta z pszenicy, pasta ryżowa, płatki "siedem zbóż", płatki sojowe, przetwory z pszenicy.
Unikać: gryki, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.

Chleb i grzanki
Wysoko wskazane: chleb z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, 100 procent żytni, chrupki żytnie, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Obojętne: bagietki pszeniczne, bułki z otrębami owsa, bułki z otrębami pszennymi, chleb bezglutenowy, chleb z mąki orkiszowej, pszenny macowy, wieloziarnisty, pełnopszeniczny chleb, pumpernikiel, wysokobiałkowy chleb.
Unikać: bułek kukurydzianych.

Ziarna i makarony
Wysoko wskazane: makarony z mąki z kiełków pszenicy, z mąki owsianej, ryżowej, żytniej, ryż basmati, biały, brązowy, dziki.
Obojętne: makaron ze szpinaku, mąka biała, glutenowa, grahama, makaron z semoliny, mąka pełnopszenna, orkiszowa.
Unikać: kaszy gryczanej, mąki jęczmiennej.

Warzywa

Wysoko wskazane: bakłażany, brokuły, burak czerwony i jego liście, czosnek, gorczyca zielona, kalafior, mniszek lekarski, ogórek, pietruszka, seler, ziemniaki słodkie.
Obojętne: brukiew, bruksela, boćwina, cebula czerwona, zielona, hiszpańska, żółta, chrzan, cukinia, cykoria, dymka, dynia, endywia, fenkuł, marchew, oliwki hiszpańskie, greckie, zielone, orzech wodny, pędy bambusa, pieczarki, pomidor, por, groszek cukrowy, imbir, kalarepa, kapusta biała, chińska, czerwona, pekińska, kminek, kolendra, sałata rzymska, szalotka, szparagi, szpinak, wszystkie dyniowate, ziemniaki białe i czerwone.
Unikać: awokado, fasoli limeńskiej, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych, papryki czerwonej, jalapeno, zielonej, żółtej, rzodkiewki

Owoce
Wysoko wskazane: agrest, ananasy, cytryny, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, kiwi, śliwki czerwone, śliwki ciemne i zielone, winogrona czarne, czerwone i zielone, wiśnie, żurawina.
Obojętne: arbuzy, borówki, brzoskwinie, daktyle, gruszki, jabłka, jeżyny, limony, maliny, mandarynki, morele, nektarynki, jagody bzu czarnego, papaja, porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, śliwki suszone, truskawki.
Unikać: bananów, granatów, guawy, karamboli, mango, opuncji, orzechów kokosowych, persimony, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wysoko wskazane: sok z ciemnej wiśni, z kapusty, marchwiowy, selerowy, winogronowy, żurawinowy.
Obojętne: napój jabłkowy, z suszonych śliwek, sok ananasowy, grejpfrutowy, jabłkowy, morelowy, ogórkowy, soki warzywne, woda z cytryną.
Unikać: soków pomarańczowych.

Przyprawy
Wysoko wskazane: chrzan, curry, czosnek, pietruszka.
Obojętne: agar, angielskie ziele, bergamotka, cukier biały i brązowy, cynamon, cząber, czekolada, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, kardamon, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, miód, ocet, papryka, rozmaryn, sos sojowy, sól, syrop klonowy, syrop ryżowy, szafran, szałwia, szczypiorek,tymianek, wanilia.
Unikać: anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu, pieprzu, żelatyny

(opracowane na podstawie "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" autorstwa dr Petera J.D˘Adamo i Catherine Whitney-a).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska