MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grillowe podpowiedzi

(zka)
Chlebowa przegryzka
Chlebowa przegryzka
Chlebowa przegryzka

Składniki: r bochenek chleba, najlepiej wczorajszego r 10 dag masła r 10 dag sera pleśniowego rokpol lub lazur r łyżka winiaku r łyżka posiekanego szczypiorku r szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:
1. Chleb pokroić na kromki, nie docinając do końca, bo musi tworzyć nadal całość.
2. Z masła, roztartego sera, winiaku, szczypiorki i pieprzu przygotować pastę.
3. Posmarować pastą każdą kromkę chleba z obu stron.
4. Tak przygotowany chleb zawinąć ciasno w aluminiową folię.
5. Opiekać na grillu, obracając co jakiś czas.
Taki chleb można też przygotować w piekarniku.

Żeberka z miodem i imbirem

Składniki: r ok. 70 dag żeberek r 3 łyżki sosu sojowego r 2 łyżki octu winnego r 2 łyżki miodu r łyżeczka sproszkowanego lub świeżego startego imbiru r 1-2 ząbki czosnku r łyżka wódki r łyżeczka mąki ziemniaczanej r pół łyżeczki tabasco lub ostrej pasty paprykowej

Przygotowanie:
1. Żeberka opłukać i pokroić na kawałki.
2. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki pasty imbirowo-miodowej.
3.Gotową pastą natrzeć żeberka z obu stron. Odstawić, żeby się osuszyły.
4. Grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tacce.
Uważać, bo z powodu dodatku miodu potrawa łatwo się przypala.

Sos Diabelski

Składniki: r 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek r 4 łyżki ketchupu r 1 cebula r 2 sztuki konserwowej papryki r łyżka soku z cytryny r pół pęczka szczypiorku r pół pęczka natki pietruszki r szczypta cukru r szczypta pieprzu cayenne r sól do smaku

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i drobniutko pokroić.
2. Odsączyć z zalewy i drobniutko posiekać paprykę.
3. Posiekać szczypiorek i natkę.
4. Wymieszać olej z ketchupem, sokiem z cytryny. Polać posiekane składniki, dokładnie wymieszać, doprawiając cukrem, solą i pieprzem.
Sos jest świetny do grillowanych mięs i kiełbasek.

Szaszłyczki z orzeszkami

Przygotowuje się je całkiem prosto, nabijając na drewniane patyczki kawałki kurczaka, zielonej i czerwonej papryki oraz cebuli. Ich ciekawy smak wynika z zastosowania orzeszków ziemnych.
Najpierw kroimy mięso kurczaka na cząstki. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Siekamy drobno orzeszki ziemne i oprószamy nimi kawałki mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska