MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z "Głosem"

Aleksandra Gajewska-Ruc
"Nasze smaki" to cykl o gotowaniu tworzony przez naszych Czytelników. Dziś pierwszy przepis!

Rusza nasz nowy cykl pod apetycznym tytułem „Nasze smaki”. Kulinarny zakątek znajdziecie u nas co tydzień, a w nim przepisy nadsyłane przez Czytelników oraz zdjęcia polecanych przez nich smakołyków.
Chcesz zdradzić nam recepturę na ulubioną zupę Twojej rodziny, podpowiedzieć jaki jest sekret pysznej i kruchej pieczeni, a może chciałbyś podzielić się z innymi aromatem domowych wypieków?

Prześlij przepis i kilka zdjęć (wraz ze zgodą na ich publikację) na nasz adres mailowy: [email protected], lub zadzwoń, a my pomożemy Ci uwiecznić Twoją ulubioną potrawę na fotografiach.
Zapraszamy do udziału w „Naszych smakach”, a także gorąco zachęcamy do korzystania z publikowanych u nas przepisów.
Pierwszy z nich to propozycja Beaty Rogali z Bobowicka. Jedną z jej pasji jest właśnie gotowanie. Popisowe dania, pani Beata wyczarowuje w kociołku żeliwnym. Przepisy na aromatyczne smakołyki pani Beata umieszcza na swoim blogu: www.grillobranie.pl. Autorka postanowiła podzielić się z nami jednym z nich.

Skrzydełka curry z warzywami
Składniki : 10 skrzydełek, 0,5 kg ziemniaków, przyprawa do ziemniaków, curry, 4 średnie marchewki, 0,5 kg boczku wędzonego, liście kapusty, łyżka stołowa smalcu.
Skrzydełka przyprawiamy curry, ziemniaki kroimy na części i oprószamy przyprawą do ziemniaków ( zużyłam całe opakowanie), marchewkę kroimy w słupki. Na dno kociołka wrzucamy łyżkę stołową smalcu . Kociołek wykładamy liśćmi kapusty, na to układamy plasterki boczku, następnie ziemniaki, marchewkę oraz skrzydełka. Składniki układamy warstwami aż do wyczerpania zapasów. N samej górze układamy ponownie plasterki boczku i liście kapusty. Pokrywę zakręcamy i ustawiamy kociołek na żarze ogniska. Pieczemy ok. 45 min.

- Zachęcam do wspólnego gotowania na świeżym powietrzu. Jest to świetna zabawa oraz pretekst do spotkań z rodziną i przyjaciółmi - mówi pani Beata.
Danie z jej przepisu można przygotować również w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska