Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.
GOLONKA ZAPIEKANA W PIWIE
Składniki: 4 średniej wielkości golonki, 4 goździki, porcja włoszczyzny, liść laurowy, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i kolendry, 2 szklanki jasnego piwa, 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie: golonki należy wcześniej zapeklować. Gdy minie czas peklowania, płuczemy je. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Dodajemy włoszczyznę, przez godzinę gotujemy i odstawiamy z ognia. Do naczynia do zapiekania wlewamy ½ szklanki wywaru z golonek, wkładamy golonki i w każdą na wierzch wbijamy goździk, oprószamy startymi w dłoniach ziołami, zalewamy szklanką piwa i pieczemy w 200 stopniach C. Gdy golonki zaczną się rumienić, od czasu do czasu polewamy piwem. Pod koniec pieczenia usuwamy z mięsa goździk, podajemy bardzo gorące na podgrzanych talerzach, lekko podlane sosem z dodatkiem zasmażanej kwaszonej kapusty oraz ziemniakami puree.
Danuta Rajska, Koło Gospodyń Wiejskich z Kamienia Wielkiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?