MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gołąbki według przepisu Zofii Dąbrowskiej

(oprac. staw)
Fot. DiGiTouch
Dziękujemy Zofii Dąbrowskiej za dzisiejsze przepisy. Nagradzamy autorkę książką. zapraszamy na jej gołąbki i sałatki.

Zapraszamy oczywiście do korespondencji. Przepisy prosimy nadsyłać na adres: [email protected] lub "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra, z dopiskiem "przepisy".

GOŁĄBKI Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki: 10 liści kapusty czerwonej, 60 dag kiełbasy zwyczajnej lub innej tłustej (najtańszej), 2 jajka, 14 dag bułki pszennej, tłuszcz - smalec lub olej, 8-10 dag świeżej słoniny, 3 szklanki wywaru z kości, zielona pietruszka, łyżka octu, sól, boczek wędzony.

Przygotowanie: z główki kapusty wykrawam głąb i gotuję ją w wodzie z solą i octem w dużym garnku. Zdejmuję wierzchnie liście i ścinam grube żyłki. Kiełbasę kroję na drobną kosteczkę, dodaję bułkę namoczoną i odciśniętą, jajka, pieprz i drobno posiekaną pietruszkę. Tę masę wymieszać dokładnie i nakładać w liście, uformować gołąbki, wkładać do brytfanny lub szerokiego garnka na rozgrzaną margarynę lub smalec, posypać drobniutko pokrojoną słoniną. Lekko zrumienić, zalać wywarem z kości i dusić. 45 minut pod przykryciem, dolewając stopniowo wywar. Gołąbki podaję polane stopionym na chrupiąco boczkiem.

SAŁATKA Z CEBULI

Składniki: 2 cebule - 1 biała, 1 czerwona, sól, cukier, kwasek cytrynowy, pieprz, parę kropli dobrej oliwy, może być czerwona papryka drobno pokrojona.

Przygotowanie: obraną cebulę kroję na drobne piórka, wkładam do miseczki i mieszam z kwaskiem cytrynowym (szczyptą), dodaję cukier, sól, pieprz. Zostawiam aż puści sok. Dodaję pokrojoną drobno paprykę i odrobinę oliwy. Bardzo dobra sałatka do chleba z masłem i pycha do ziemniaków i sosu z żeberek.

SAŁATKA Z BURAKÓW

Składniki: 5 ugotowanych buraków, 1 szklaneczka czerwonego wina, 1/2 szklanka octu, 1 średnia cebula pokrojona w drobne piórka, 12 ziaren gorczycy, 6 ziaren pieprzu, 1 łyżka oliwy, sól, 1 łyżeczka utartego chrzanu.

Przygotowanie: buraki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w salaterce. Wino i ocet zagotować, dodać cebulę, sól, przyprawy. Polać tym wywarem buraki, wymieszać. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Przed podaniem, wyjąć przyprawy. Sos doprawić oliwą i chrzanem. Pycha do wędzonych wędlin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska