- Mam sentyment do tej szkoły - powiedział nam kucharz, który znany jest głogowianom z wykwintnej kuchni w restauracji Prezzo. - To tu właśnie uczyłem się podstaw zawodu, jestem absolwentem tej szkoły.
Bartłomiej Krężel dał się poznać nie tylko głogowianom, wystąpił w pierwszej edycji polsatowskiego programu kulinarnego Top Chef. Walkę o tytuł rozpoczęło aż 700 kandydatów, zawodowych kucharzy. Jury przewodniczyła Ewa Wachowicz. Udało mu się zająć w tej trudnej walce czwarte miejsce.
Plotki, ciekawostki, moda, kuchnia, celebryci. Zobacz nasz serwis Styl życia.
Zastaliśmy go w kuchni warsztatów Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie, gdy razem z uczniami gotował obiad. - To taki nowy pomysł na współpracę - powiedziała nam Małgorzata Długosz. - Takie wspólne gotowanie pod okiem pana Krężela, odbywać się w będzie w każdy czwartek.
Tego dnia każdy głogowianin będzie mógł posmakować efektów. - Jak wiadomo, w naszych warsztatach prowadzimy otwartą stołówkę - wyjaśnia M. Długosz. - W czwartki zapraszamy na te szczególne obiady, które będą kosztowały tak samo jak inne, tylko 13 zł. Chwalimy sobie współpracę z panem Bartoszem, do tej pory nasi uczniowie odbyli u niego około 160 praktyk.
Pytamy mistrza kuchni o menu, które przygotowuje razem z młodzieżą. - Dzisiaj to między innymi krem brukselkowy z pasztecikami z ciasta fillo. A ponadto ravioli z musem z kurczaka, a także faszerowana brukselka.
W dniu, gdy odwiedziliśmy warsztaty ekonomika, wszystko prezentowało się smakowicie. A młodzież uwijała się w pracy pod okiem niecodziennego szefa. - To bardzo ciekawe uczyć się czegoś innego, na pewno nam się przyda kiedyś w pracy- zapewniali się nas uczniowie.
- Najbardziej lubię robić właśnie ravioli - powiedziała nam jedna z uczennic ekonomika Monika Ludwisiak. - Dobrze się czuję także w różnych ciastach.
Umiejętności tej uczennicy chwalił szczególnie B. Krężel. - Ta dziewczyna ma talent - zapewnił nas. - Uznałem, że jest już na tyle dobra, by zatrudnić ją w jednej z naszych restauracji. Jest ponadto bardzo poukładana, dobrze zorganizowana i pracowita.
A szefostwo warsztatów ekonomika już zaprasza na wykwintne czwartkowe obiady do stołówki przy ul. Jedności Robotniczej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?