MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czwartkowe obiady gotują z kucharzem z Top Chefa

Anna Białęcka
Uczniowie ekonomika chwalą sobie wspólne gotowanie z szefem kuchni Bartłomiejem Krężelem. Na zdjęciu tuż obok kucharza wyróżniania przez niego uczennica Monika Ludwisiak.
Uczniowie ekonomika chwalą sobie wspólne gotowanie z szefem kuchni Bartłomiejem Krężelem. Na zdjęciu tuż obok kucharza wyróżniania przez niego uczennica Monika Ludwisiak. Anna Białęcka
Młodzież z "ekonomika" w Głogowie uczy się teraz zawodu pod okiem Bartłomieja Krężela. To mistrz kuchni, który wysoko zaszedł w polsatowskim programie Top Chef.

- Mam sentyment do tej szkoły - powiedział nam kucharz, który znany jest głogowianom z wykwintnej kuchni w restauracji Prezzo. - To tu właśnie uczyłem się podstaw zawodu, jestem absolwentem tej szkoły.

Bartłomiej Krężel dał się poznać nie tylko głogowianom, wystąpił w pierwszej edycji polsatowskiego programu kulinarnego Top Chef. Walkę o tytuł rozpoczęło aż 700 kandydatów, zawodowych kucharzy. Jury przewodniczyła Ewa Wachowicz. Udało mu się zająć w tej trudnej walce czwarte miejsce.

Plotki, ciekawostki, moda, kuchnia, celebryci. Zobacz nasz serwis Styl życia.

Zastaliśmy go w kuchni warsztatów Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie, gdy razem z uczniami gotował obiad. - To taki nowy pomysł na współpracę - powiedziała nam Małgorzata Długosz. - Takie wspólne gotowanie pod okiem pana Krężela, odbywać się w będzie w każdy czwartek.

Tego dnia każdy głogowianin będzie mógł posmakować efektów. - Jak wiadomo, w naszych warsztatach prowadzimy otwartą stołówkę - wyjaśnia M. Długosz. - W czwartki zapraszamy na te szczególne obiady, które będą kosztowały tak samo jak inne, tylko 13 zł. Chwalimy sobie współpracę z panem Bartoszem, do tej pory nasi uczniowie odbyli u niego około 160 praktyk.
Pytamy mistrza kuchni o menu, które przygotowuje razem z młodzieżą. - Dzisiaj to między innymi krem brukselkowy z pasztecikami z ciasta fillo. A ponadto ravioli z musem z kurczaka, a także faszerowana brukselka.

W dniu, gdy odwiedziliśmy warsztaty ekonomika, wszystko prezentowało się smakowicie. A młodzież uwijała się w pracy pod okiem niecodziennego szefa. - To bardzo ciekawe uczyć się czegoś innego, na pewno nam się przyda kiedyś w pracy- zapewniali się nas uczniowie.
- Najbardziej lubię robić właśnie ravioli - powiedziała nam jedna z uczennic ekonomika Monika Ludwisiak. - Dobrze się czuję także w różnych ciastach.

Umiejętności tej uczennicy chwalił szczególnie B. Krężel. - Ta dziewczyna ma talent - zapewnił nas. - Uznałem, że jest już na tyle dobra, by zatrudnić ją w jednej z naszych restauracji. Jest ponadto bardzo poukładana, dobrze zorganizowana i pracowita.
A szefostwo warsztatów ekonomika już zaprasza na wykwintne czwartkowe obiady do stołówki przy ul. Jedności Robotniczej.

Zobacz nasz serwis z wiadomościami wideo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska