Głównymi postaciami wieczoru byli Walter Hodge i jego życiową partnerka Keyla. Z portorykańskiego wieczoru mogą być zadowoleni zarówno miłośnicy koszykówki, jak też dobrego jedzenia. Ci pierwsi mieli świetną okazję do zdobycia autografów wszystkich zawodników Zastalu oraz zrobienia sobie z nimi zdjęć. Drudzy poznali smak słodkości rodem z Karaibów.
Specjalnie przygotowane desery podawano już po uroczystej kolacji. Z rąk Waltera można było dostać do stolika sernik z truskawkami lub ciasteczkami oraz koktajl o hiszpańskiej nazwie coquito. Zachęcał do skosztowania silnym zapachem cynamonu. Można było również wybrać sobie jego wersję: alkoholową lub pozbawioną procentów.
- Sam raczej nie gotuję. Za to moja żona kocha tę czynność. Staram się jedynie pomagać - powiedział rozgrywający Zastalu. Keyla z uśmiechem skomentowała, że pomoc Waltera w kuchni ogranicza się zazwyczaj do... otwierania słoików. Zdradziła również, że już na styczeń został zaplanowany kolejny wieczorek z portorykańskim jedzeniem. - Będziemy wtedy chcieli zaprezentować ulubioną świąteczną potrawę mojego męża, czyli gandules. Jest to ryż z zieloną fasolą i wieprzowiną - tłumaczyła.
Para zapewniła, że w tym roku na ich świątecznym stole nie zabraknie również polskich dań. - W poprzednie Boże Narodzenie miałem okazję spróbować tutejszych potraw, ale nie pamiętam dokładnie, co to było - przyznał się koszykarz. - Teraz planujemy z polskimi przyjaciółmi przygotować zarówno trochę naszych dań, jak i waszych. Korzystając z okazji życzę wszystkim kibicom Wesołych Świąt i dziękuję im za wsparcie w trakcie meczów - dodał.
- Portorykańskie desery okazały się rewelacyjne, naprawdę nam smakowały! Fajnie, że była okazja spróbować czegoś nowego - zapewniali uśmiechnięci uczestnicy spotkania, Aleksandra Gular i Dawid Makuch z Zielonej Góry. - Miło było spotkać naszych koszykarzy, którzy chętnie rozdawali autografy i pozowali do zdjęć. Z niecierpliwością czekamy na następny taki wieczór!
PRZEPIS NA COQUITO
Składniki:
* dwa ubite żółtka,
* puszka mleka kokosowego,
* puszka skondensowanego mleka słodzonego,
* puszka skondensowanego mleka niesłodzonego,
* pół szklanki białego rumu (jeżeli wybieramy wersję z alkoholem),
* pół szklanki wody,
* pół łyżeczki mielonego cynamonu,
* łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Sposób przygotowania:
W misce, umieszczonej nad gotującą się wodą, łączymy żółtka i niesłodzone mleko. Mieszamy i delikatnie gotujemy, aż mikstura się zagęści. Przelewamy ją do miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez 30 sekund. Wlewamy do szklanej butelki i pozostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem warto posypać drink w szklance cynamonem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?