MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciekawostki kulinarne na karnawałowe spotkanie

(oprac. staw) Źródło: Thermomix
Pyszne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oto kilka sposobów na niecodzienne potrawy, którymi Twoi goście będą mogli się delektować bez wyrzutów sumienia.

Menu karnawałowe to jeden z ważniejszych elementów udanej imprezy. Smaczne, efektownie potrawy i pyszne napoje wprawiają gości w dobry nastrój, a to oznacza szampańską zabawę. Niestety dania serwowane na imprezach są zazwyczaj wysokokaloryczne. Jest to pewna bariera dla osób dbających o linię i świadomych zdrowia. Przygotowanie odpowiedniego poczęstunku, wiąże się także z długimi godzinami, które gospodarz imprezy musi spędzić w kuchni. Chyba, że użyjemy nowoczesnych urządzeń kuchennych. Dzięki nim w kilka minut, wyczarować mnóstwo smacznych, oryginalnych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych przekąsek.
Oto przepisy Roberta Muzyczki, szefa kuchni z karpackiej restauracji Same Dobre Destylaty.

Koktajl bananowo-truskawkowy

Składniki na 6 porcji: 500g truskawek mrożonych, 3 dojrzałe banany, 3 gałki lodów waniliowych, 400ml mleka.

Przygotowanie: rozmrożone truskawki zmiksować w naczyniu miksującym. Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy). Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym. Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.
Czas przygotowania: 2 min
Wartość kaloryczna: 140 kcal

Krewetki na avocado w sosie jogurtowo-ogórkowym z curry

(fot. Fot. Thermomix)

Składniki na 4 porcje: 80 g świeżego ogórka, 1 szt. dojrzałego avocado, 300 ml jogurtu naturalnego 0 proc., 1 łyżeczka łagodnego curry, 12 szt. krewetek 16/20 (Black Tiger) parzone, bez pancerza, 1 mały pęczek koperku (20 g), cukier (szczypta) do smaku, pieprz grubo zmielony do smaku, sól do smaku, papryka słodka w proszku (szczypta).

Wykonanie: ogórek, 0,5 obranego avocado i 0,5 pęczka koperku rozdrobnić w naczyniu miksującym. Dodać jogurt i doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku - doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmrożone krewetki, zagotować. Ułożyć krewetki na plastrach avocado, polać sosem, posypać koperkiem i curry, brzegi talerza udekorować słodką papryką.
Czas przygotowania: 15 min
Wartość kaloryczna jednej porcji: 112 kcal

Lemoniada szampanowa

(fot. Fot. Thermomix)

Składniki na 8 szklanek: 4 cytryny ze skórką, pokrojone w ćwiartki, 500 g szampana lub wina musującego, 800 g kostek lodu, 200 g cukru.

Wykonanie: do naczynia miksującego włożyć cytryny, wlać szampana i zmiksować. Przecedzić płyn do dzbanka, odstawić. Zmiksować kostki lodu, cukier, wlać przecedzony płyn, wymieszać. Przelać do szklanek, podawać ze słomką, bezpośrednio po przygotowaniu.
Czas przygotowania: 3 min.
Wartość kaloryczna porcji: 160 kcal

Mix jogurtowo - ziołowy

Składniki na 4 szklanki: ½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka koperku bez łodyżek, 1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej, 1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej, 1 łyżeczka estragonu, suszonego, 20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym, ½ pęczka szczypiorku posiekanego, 350 g jogurtu, light, szczypta soli, szczypta białego pieprzu, kilka kropli sosu tabasco, 100 g świeżej czerwonej papryki, 4 wykałaczki.

Wykonanie: do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić mikserem. Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, przez chwilę pomiskować. Spróbować i ewentualnie doprawić. Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki. Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.

Czas całkowity: 5 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki: 80 kcal

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska