Napisała do nas Elżbieta Frankiewicz ze Szprotawy: "Chciałabym z Czytelnikami "Gazety Lubuskiej" podzielić się przepisem na pyszne ciasto buraczano-marchwiowe. Jest łatwe w wykonaniu, przepyszne i dlatego bardzo szybko znika. Osoby, które go skosztowały nie wierzyły, że zostało zrobione z buraczków i marchwi:) Pozdrawiam Elżbieta
Dziękujemy pani Elżbiecie i zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Jeśli chcecie Państwo podzielić się swoimi pomysłami kulinarnymi, prosimy nadsyłać je na maila: [email protected]
Opublikujemy je na naszej stronie. Zapraszamy do czytania na www.gazetalubuska.pl/kuchnia
Ciasto buraczano-marchwiowe
Składniki: 5 żółtek, 2 szk. cukru, aromat waniliowy kilka kropli lub cukier waniliowy, 1 ½ szk. oleju (oliwa wykluczona), 1 ½ szk. startych buraków czerwonych (tarka o grubych oczkach), 1 ½ szk. startej marchwi (tarka o grubych oczkach), 3 szk. mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, niecała szk. posiekanych orzechów włoskich, 6 białek, cukier puder do posypania.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym. Do utartych żółtek z cukrem wlewać wolno olej i ucierać. Następnie dodać starte buraki i marchew całość połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia - wsypać do ciasta, dodać sól i wymieszać. Posiekane orzechy włoskie połączyć z ciastem. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej bułka tartą. Piec w 180 stopniach przez 1 godz. 15 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?