Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.
CHLEBEK PSZENNY
Składniki: szklanka letniego mleka, 2 szklanki letniej wody, jajko, 0,7 kg mąki, 5 dag drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy do ciasta i 2 łyżki oliwy do foremek, sól do smaku.
Przygotowanie: oliwą wysmarować dwie małe keksówki. Zrobić rozczyn z drożdży, z 1/2 szklanki mleka, cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i dosypać sól do smaku.
Chwilę wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Wylać do foremek (ok. połowy ich wysokości) i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawiać temperaturę piekarnika stopniowo od 50 stopni C. (ok. 10 minut), poprzez 80 stopni (ok. 20 min.), 160 stopni (ok.50 minut). Chlebek ma mieć złoty kolor.
Wybrać z piekarnika ok. 20 minut po jego wyłączeniu, wyłożyć z foremek od razu po wybraniu z piekarnika na drewnianą deskę i co kilka minut obracać go na różne strony, żeby był jednakowo suchy. Ten chleb podajemy do sosu grzybowego.
Anna Szymańska z Gubina
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?